2023-04-11
呢幾個禮拜都keep住落雨,相信好多人都減少左室外活動🌧️不過難得假期,狗狗終於有機會外出,點都要滿足下佢散步嘅心願🐕🐕星期日毛毛雨嘅關係,西貢人流明顯無平時咁多人👭👬所以連平時大排長龍嘅Little Cove都未坐滿,大肚腩梗係唔會放過難得機會,終於可以再次品嚐呢間cafe嘅美食🐷🐟 Smoked Salmon on Sourdough Rye(Add on: Avocado Slice)一份有兩件sourdough🤓另加嘅牛油果會另外一碟分開呈上Sourdough 嘅邊會有少少硬,難D咬不過包身就煙煙靭靭,幾有咬口👄煙三文魚俾得一D都唔吝嗇,份量好多鋪滿左喺麵包上面,十分新鮮我就覺得有些少過咸,但係朋友食落就覺得啱啱好😆牛油果亦好creamy令成道菜嘅口感提昇加埋火箭菜、sourcream同埋檸檬汁🍋令到成個配搭好清新🌱🐑 Middle Eastern Lamb3樣野食入面,呢個係我嘅至愛平時無點接觸中東菜嘅我亦都唔會抗拒佢嘅香料,仲帶俾我好大驚喜原本以為係羊排或者羊架🥩之後先發現原來係手撕羊,啱晒我呢啲大懶蟲,啖啖肉🤤羊肉味道好濃郁,但又唔會騷煮到軟淋淋,口感非常嫩滑而椰菜花和南瓜
星期日毛毛雨嘅關係,西貢人流明顯無平時咁多人👭👬
(Add on: Avocado Slice)
一份有兩件sourdough🤓
另加嘅牛油果會另外一碟分開呈上
Sourdough 嘅邊會有少少硬,難D咬
不過包身就煙煙靭靭,幾有咬口👄
煙三文魚俾得一D都唔吝嗇,份量好多
鋪滿左喺麵包上面,十分新鮮
我就覺得有些少過咸,但係朋友食落就覺得啱啱好😆
牛油果亦好creamy令成道菜嘅口感提昇
加埋火箭菜、sourcream同埋檸檬汁🍋
令到成個配搭好清新🌱
🐑 Middle Eastern Lamb
3樣野食入面,呢個係我嘅至愛
原本以為係羊排或者羊架🥩
之後先發現原來係手撕羊,啱晒我呢啲大懶蟲,啖啖肉🤤
羊肉味道好濃郁,但又唔會騷
煮到軟淋淋,口感非常嫩滑
而椰菜花和南瓜蓉嘅搭配,讓整道菜的層次更加豐富,同埋食落較健康無咁大罪惡感🤩
南瓜蓉口感非常細膩,配上乳酪嘅有甜味和奶香,非常美味
另外,羽衣甘藍炸成左脆片亦十分好吃,口感香脆🥬
整道菜而言,羊肩肉同香料味道好夾,配料又豐富😋
成個味道好獨特,真係非常之出色,推薦👍
🐂 Beef Ragu Papardelle
闊條麵掛滿惹味嘅番茄醬🍅酸酸地十分開胃,令本來已經好飽嘅我都仲食到
一絲絲嘅牛肩肉非常軟腍入味🥩
讓整道菜的口感更加豐富
而且仲鋪上左我鍾意嘅Parmesan cheese 🧀
意粉其實都唔錯,不過相對之下就算普通未至於有太大驚喜🍝
——————————————————————
唔好以為餐廳selling point 係賣打卡只係得個樣,其實cafe嘅食物才貌兼備。除咗擺盆吸晴之外味道質素亦非常高,難怪隔離餐廳拍緊烏蠅而佢就排晒隊啦😻
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌖🌑