2023-09-19
今日同朋友去左又一城食飯,原來金色不如歸係一間出名嘅餐廳,佢喺東京嘅分店已經連續五年獲得米芝蓮一星嘅榮譽。我最近試咗佢,又真係幾唔錯喎。前菜食左涼拌黑松露墨魚($70)呢道菜真係令我驚艷到!墨魚嘅肉質鮮嫩有彈性,配上香氣四溢嘅黑松露,味道更加濃郁。涼拌嗰種口感令味蕾嘅享受加倍,真係食咗一口就停唔到口。之後叫左濃厚白豚骨拉麵($115)如果你係個拉麵愛好者,呢碗絕對唔可以錯過。白豚骨湯底濃郁香濃,拉麵彈牙有嚼勁,令人回味無窮。湯底嘅豚骨香氣深入骨髓,每一啖都好過癮。加埋啲滑嫩嘅叉燒肉同半熟嘅呀王蛋,真係一碗令人滿足嘅拉麵。鰻魚串燒烏雞定食($188$)呢個定食真係物超所值!烤得香脆嘅鰻魚串燒肉質鮮嫩多汁,每一口都好滋味。加埋啲烤得恰到好處嘅燒雞串,口感嫩滑,仲有配菜同飯令呢個定食更加豐富,滿足咗肚子又滿足咗味蕾。金色不如歸都幾值得一試嘅餐廳,下次會再翻兜。
前菜食左涼拌黑松露墨魚($70)
之後叫左濃厚白豚骨拉麵($115)
鰻魚串燒烏雞定食($188$)
金色不如歸都幾值得一試嘅餐廳,下次會再翻兜。