2006-08-19 19 views
本週來了兩名Fresh Grad 新仔,我和同事一人帶一個,於是四個人來這兒作welcome lunch。週四中午,理所當然地全場爆滿!四款午餐($ 79 / 客),各點一客,唔駛費神研究食什麼。(同男人食飯,較女人無咁麻煩。見過有女同事左度右度,研究足十分鐘都仲未決定到!)先來一大籃「法包」,有烘烤過的多士類,有唔係好新鮮的所謂法包。好肚餓,連吃兩件法包和三片多士。餐湯係歷久不變的「雜菜忌廉湯」,係幾濃稠,味份唔算差。四盤主菜陸續上枱。有「炸魚沙律」、「煙三文魚大蝦沙律」、「紐西蘭牛扒薯菜」、「燒羊脾薯菜」。四份的份量唔算多,只可以話係「女生份量」。我們四個男生,講真果句,僅六分飽而已!「炸魚沙律」:炸魚的吉利炸皮偏厚和偏硬,幸而魚肉新鮮,混合少許蛋汁,相當香口好味。沙律係港式美乃滋貨色,唔係我口味!「煙三文魚大蝦沙律」:有三片煙三文魚和四隻大蝦,沙律係樸素的green salad,算新鮮。「紐西蘭牛扒薯菜」:牛扒太太太細塊,肉質亦唔得,倒是薯菜調味得宜,幾香口惹味。「燒羊脾薯菜」:有四片燒羊脾肉,幾柔軟,唔錯。薯菜好好味!餐飲選了凍奶茶、熱奶茶、凍檸茶:D 茶好淡,認真麻麻!甜品係
週四中午,理所當然地全場爆滿!
餐湯係歷久不變的「雜菜忌廉湯」,係幾濃稠,味份唔算差。
四盤主菜陸續上枱。
「燒羊脾薯菜」:有四片燒羊脾肉,幾柔軟,唔錯。薯菜好好味!
餐飲選了凍奶茶、熱奶茶、凍檸茶:D 茶好淡,認真麻麻!
甜品係「忌廉蛋糕」:披上椰絲的忌廉雜果蛋糕,有八十年代的美而廉的感覺,總好過「太平x」那件跟餐蛋糕仔…!
份量偏細,味道一般,仍然座無虛席。個人認為「名大於實」。差唔多價錢,我會去Outback 好過!