2017-02-07 835 views
去尖咀睇完戲搵野食,遇著有啲落雨唔想走咁遠就試試勝博殿,好彩唔駛等位,門口小姐話要10 點交檯,當時都係8 點零都覺得無問題。 當我地仲研究緊個餐牌個時門口小姐已經衝埋黎問落得單未。 係佢既凌厲眼神下叫左個季節二人餐,有特級炸豬扒,炸蠔2件,炸海老2件同一個蟹肉忌廉薯餅。 飯,椰菜同味噌湯係可以無限追加既。 點完菜我請佢地留底一本menu 睇下會唔會叫啲小食咁,點知轉個頭又有人黎問我地想收返個menu, 我話睇緊就打發左佢啦,點知再隔多一陣又有人要收我本menu, 既然你咁唔想我加單,我惟有俾返你啦。 轉個頭椰菜就上黎,侍應哥哥會介紹一下啲醬汁同配料既配搭。 用黎襯椰菜食既有日式胡麻醬同柚子醋。 我無試胡麻醬,但同行男人話乜味都無、平是見到胡麻醬就心心眼既佢都轉黎同我一齊食柚子醋。 啲野食未黎到我地已經瞬間KO左一兜椰菜,侍應哥哥主動問我地要唔要添,當然話好。 好快味噌湯,飯,漬物同主菜就黎到。 湯唔會太咸,昆布份量都算多。時間許可既話其實我會追加。 飯亦都好煙韌,以我平時晚黑唔食白米都食左半碗,唔錯唔錯。炸物黎喇,碟上有檸檬,岩鹽同沙律師俾你點唔同既炸物。講返炸物質素,特級豬扒,好!
飯,椰菜同味噌湯係可以無限追加既。

磨碎左芝麻加多兩杓豬扒汁用黎點豬扒
磨碎係好香既
椰菜加柚子醋/ 胡麻醬
好快味噌湯,飯,漬物同主菜就黎到。

炸物黎喇,碟上有檸檬,岩鹽同沙律師俾你點唔同既炸物。

講返炸物質素,特級豬扒,好!!!肥!!!

基本上成塊得一舊係全舊係肉,其他都係正宗既半肥瘦🙈。最慘淨肉個舊係韌既。

海老,唔係用新鮮蝦,唔好諗彈唔彈牙呢啲野

蟹肉忌廉薯餅,大佬係蟹肉唔係蟹柳喎,點解咬開淨係見到蟹柳咁既紅色一片片同啲芝士忌廉撈埋,好膩。最驚喜算叫做個蠔,無寫過龍搞到隻蠔變蠔豉(我食完前面個幾款之後已經做好左呢個心理準備😂)。
季節限定二人前--炸蠔2件 炸蝦2隻 炸豬扒一件 忌廉蟹肉薯餅一件
最後臨走八到原來係75 分鐘交檯,平時收10 半,10 點last order , 怪不得係咁催我地落單。

總括而言,無下次。
2017-02-04
$200 (Dinner)
磨碎係好香既