2022-08-24 444 views
有個中學同學嚟緊要去外國讀書,於是乎我哋就Gather 埋晒本身熟嘅一班中同一齊食飯,而最啱多人一齊食飯嘅地方就係大排檔,貪佢可以俾我哋叫好多餸一齊Share 嚟食,所以我哋今次就揀咗喺妹記食飯啦。我哋有八個人,所以就揀咗咁多野食,有啲係朋友食過覺得好食嘅,而有啲就係我覺得大排檔必嗌之選🥹aka我鍾意食嘅餸。1. 鬼馬油炸鬼 ($88)個名都幾鬼馬嘅。。。😅 但我覺得味道就麻麻咁囉🥲講真一上到枱我哋大家都喺到問咩嚟,完全睇唔出佢係油炸鬼,咁又真係幾鬼馬喎衰鬼😅 然後佢係一個長條形切到一舊舊,入面釀咗嘅蝦膠入去咁。咁其實簡單嚟講,佢係炸蝦餅但出面再加咗層炸皮。然後咬落口嗰陣時,面頭炸皮係幾脆,但入面嘅主角,蝦,係一啲都唔彈牙。。。一啲蝦嘅口感、鮮味都冇。。。淨係有少少蝦肉嘅顏色同調味咁😅妖😅我敢肯定係佢打蝦膠嗰陣時為咗cut cost 加咗勁多粉入去😁難食到癲,一定冇下次。2. 煎蠔餅 ($72)煎蠔餅係我最鍾意食嘅餸之一,亦都係家父嘅拿手小菜之一,所以我要求都幾高🤣。一個蠔餅要做到好食,一定要脆,而且每一啖都要有蠔,蠔要夠鮮甜,調味唔可以蓋過啲蠔原本嘅味道,要相得益彰,廚師嗰煎嘅時候亦

1. 鬼馬油炸鬼 ($88)

2. 煎蠔餅 ($72)
煎蠔餅係我最鍾意食嘅餸之一,亦都係家父嘅拿手小菜之一,所以我要求都幾高🤣。一個蠔餅要做到好食,一定要脆,而且每一啖都要有蠔,蠔要夠鮮甜,調味唔可以蓋過啲蠔原本嘅味道,要相得益彰,廚師嗰煎嘅時候亦都唔應該煎爛啲蠔。而呢個煎蠔餅。。。我真係唔知知講咩好🥴🥴 每一啖咬落去都係成口炸粉,一粒蠔都食唔到,而個餅本身又唔脆,完全唔知咬緊咩🥹🙏🏻難得都咬到一粒蠔,但味道就真係。。我食唔到蠔仔嘅鮮甜,而且啲蠔一啲都唔飽滿🥹妖🥹佢仲要俾一碟仔魚露我哋點嚟食,ok一點完咸到咩其他味都遮晒,正🥹🙏🏻

3. 椒鹽鮮魷 ($68)
呢個係一道我食落冇咁嬲嘅餸🥴🥲 佢嘅魷魚幾新鮮,食落爽口彈牙,而且調味唔會太咸亦突出到陣椒鹽味,而且亦都炸得好脆。但個問題係佢個炸漿都仲係太厚。。。食落成口粉😓

4. 魚香茄子煲 ($78)
呢個都唔錯,都幾有鑊氣,而且茄子好入味,夠冧,加上佢嘅芡都幾好味,用嚟撈飯食一流,呢個可以話係咁多味餸入面最好味嗰個。。。

5. 咸魚茸飛天通菜煲 ($68)
呢個我都覺得唔差,咸魚味嘅咸香好出(p.s. 好鍾意咸魚蝦醬呢啲咸香味十足嘅野🤪覺得臭嘅就應該會唔同意我講嘅嘢!🥹),然後佢嘅通菜又冇話煮到太冧,咬落仲係有咬口的,幾好味。

6. 黑椒薯仔牛柳粒 ($158)
Well…我覺得佢係完全唔值呢個價錢。。。
佢嘅著仔粒食得出有稍微炸過,但係一食落口一啲都唔脆,而且佢嘅牛柳粒好多都係肥膏位,玩野咩。然後,最重要係我食唔出黑椒味。。。黑椒薯仔牛柳粒冇黑椒味係咩玩法,咁不如叫薯仔牛柳粒算。

7. 士多啤梨豬仔骨 (errr 唔記得幾錢)
另一個我個friend 提議嗌嘅一個餸,見到個名已經心知不妙伏伏地,但見佢實牙實齒咁就信佢好食啦⋯⋯但真係大伏😂😂😂個士多啤梨汁同個豬仔骨勁唔夾😂😂😂又咸又甜咁😓🥹然後啲肉好韌🥹完全唔知自己食咗咩。。。

Overall嚟講唔係好明點解佢咁多人排隊,我個friend 堅持話佢一年前幫襯嘅時候好食好多,所以都會諗會唔會係名氣令到呢啲鋪頭冇辦法維持自己嘅食物質素呢。。。唉🥹🥹btw 開餐廳都幾嘈下lol講嘢完全係要大叫先傾到偈,再加上佢俾咗張大過than enough 嘅枱我哋,所以最後我哋都係冇傾到好多野,廢事喉嚨痛😫