自從早排得知歷史悠久既和昌大押有以意大利女星蘇菲亞·羅蘭(Sophia Loren )為靈感既新餐廳進駐,就一直好想過嚟試下-樓個間fine dining意大利菜😍所以同朋友-夾到時間,我哋就即刻上去試左佢新張期間推出既🌟Tasting menu🌟$688 @點餐冇耐,店員就拎咗盤新鮮熱辣、香噴噴嘅麵包🥖上枱比我地食住等,仲拎埋黑醋汁同橄欖油俾我地點包食。麵包既種類有3款,口感風味雖然各有不同,但都一致高質👍🏻仲可以免費續加,淨係個餐前包都已經足以感受到間餐廳誠意滿滿🫰🏻✨甜瓜湯配甜白酒汁及煙肉脆片✨清甜蜜瓜配上香脆煙肉脆呢個組合唔使講就知-定冇得輸喇,意料之中既好味道👅▫️Appetiser✨小龍蝦他他配鵝肝配Moscato甜白酒汁及苦白菜✨呢份小龍蝦🦞犀利喇‼️完全系將鮮、甜、嫩呢三樣嘢發揮到極致,軟糯鮮甜到唔識講!!加埋伴碟鵝肝個陣鵝油甘香同奶油質感,外加爽脆白菜呢個組合真係無可挑剔,-定超過100分!✨薄切油甘魚配車厘茄醬、 青瓜及海葡萄✨魚油豐富既油甘魚又嫩又滑冇腥味,配上酸酸甜甜既車厘茄醬同好脆口嘅海葡萄,感覺清新又開胃!▫️Pasta✨米粒意粉配海鮮、煙燻三文魚籽及索倫托檸檬皮

✨甜瓜湯配甜白酒汁及煙肉脆片✨

▫️Appetiser

✨小龍蝦他他配鵝肝配Moscato甜白酒汁及苦白菜✨

✨薄切油甘魚配車厘茄醬、 青瓜及海葡萄✨

▫️Pasta

✨米粒意粉配海鮮、煙燻三文魚籽及索倫托檸檬皮✨

又係一道令人超驚艶嘅菜品‼️米粒意粉吸收晒海鮮湯汁之後,變到煙靭彈牙,感覺好似食緊意大利飯;

上枱嘅時候已經傳梨一陣火喉超夠既魚湯味,食落滿滿魚味鮮香,再加埋海鮮碎粒既咬感同鮮味,同今晚嘅鮮味之最小龍蝦他他真係叮噹馬頭👍🏻👍🏻

✨墨魚寬管戒指麵配烤車厘茄,羅馬花椰菜及意式小鹹餅✨

煙煙韌韌既墨魚寬管戒指麵入面有好多墨魚碎,入口鮮味十足,層次豐富!

▫️Main

✨意式炸油甘魚配燒洋薊及龍蒿醬✨

油甘魚炸到皮酥肉嫩皮又薄,又係值得比個心🫶

✨炭燒M7 西冷拼慢煮牛肋骨配薯蓉及小西蘭花

呢份炭燒M7 西冷完全係我心目中想要嘅五成熟😍肉質細嫩,入口油脂豐富、炭香味頗重,正‼️

牛肋骨經過慢煮後脂香四溢,接近入口即化,食落陣牛香味同M7西冷比都毫不遜色🙌🏻

▫️Pre-dessert

✨意式柑橘雪葩

柑橘原味好重,清清爽爽唔太甜❣️

▫️Dessert

✨ tiramisu ✨

呢份洒味較少、咖啡味比較突出既tiramisu又軟又滑又香甜,幾有水準!

可能系前菜、主菜太水準之上既關系,呢個甜品稍為唔夠驚喜,應該加番重少少個靈魂苦澀味就會更加完美😋

飲品方面,我地叫左個2杯mocktails,佢系-杯加入左蜜桃既檸檬茶,味道好小清新❣️

系呢個咁典雅既環境入面享受到咁賣相精緻、味道卓越既高質菜品,真係chill到爆,絕對值得比個like👍🏻

🔹Casa Sophia Loren

📍灣仔莊士敦道60-66號和昌大押1樓