2017-07-01 332 views
連監獄都玩轉o既迷你兵團正式襲港一天,原本諗住同甜心兒去睇好戲,無奈佳人因工作繁忙未能相伴,XO仔唯有去戲院前獨自搵食。細佬有意簡單食個拉麵速戰速決,但當見到條長長o既人龍時,就即轉移目標去咗隔離幾間小店。喺「坂奈」門前o既餐牌發現餐店有「吞拿魚額頂柳」食喎,因為之前喺「磯野XX」食過覺得超好味,所以唔洗多諗就入咗去搵位。小店只有對住開放式廚房o既一排吧位,六點幾已差不多滿座。小肥對正個大型燒爐,可清楚望到燒緊o既魚隻條條都開大個口,兇猛得好似想咬人咁。天口咁㷫,埋位當然係要先啤一啤佢啦!餐牌雖有三頁之多,但細佬一早已立心要食「吞拿魚額頂柳」。點好主菜,友善o既姐姐仔仲溫馨提示到如果加$30就可以配埋有齊刺身漬、煮物、白飯及麵豉湯o既「御膳」。御膳(另加$30):御膳中o既麵豉湯內含兩隻蜆,飲落更為鮮甜。煮物為牛肉薯菜,不過細佬食咗件紅蘿蔔已覺得辣得滯,所以冇食哂。刺身漬仲有三文魚籽伴兩件帶子,加$30有咁多野食都幾抵。吞拿魚額頂柳($288):吞拿魚額頂柳由師傅以火槍慢慢燒煮。菜式上枱時仍發出吱吱聲,夠哂新鮮熱辣辣,姐姐仔更不忘提及到吞拿魚額要盡快襯熱食,細心非常。吞拿魚額頂柳燒熟咗
天口咁㷫,埋位當然係要先啤一啤佢啦
Sapporo生啤酒
餐牌雖有三頁之多,但細佬一早已立心要食「吞拿魚額頂柳
點好主菜,友善o既姐姐仔仲溫馨提示到如果加$30就可以配埋有齊刺身漬、煮物、白飯麵豉湯o既「御膳」。
御膳
御膳(另加$30):御膳中o既麵豉湯內含兩隻,飲落更為鮮甜

麵豉湯
煮物
刺身漬仲有三文魚籽伴兩件帶子,加$30有咁多野食都幾抵。
刺身
吞拿魚額頂柳($288):吞拿魚額頂柳由師傅以火槍慢慢燒煮
吞拿魚額頂柳
吞拿魚額頂柳燒熟咗o既外層極之香口,中間o既魚肉呈半生熟狀,幼嫩滑溜得溶於口腔,實在細膩
。由於吞拿魚額油脂豐厚,小弟都係覺得一定要連白飯食效果最好
,故亦建議大家如要一試就揀配埋御膳。
吞拿魚額頂柳
坂奈」舖位雖然細小,但店員好客落力,主推燒海鮮中「吞拿魚額頂柳」更屬必吃推介,夏天送啤酒簡直係一流呀!
2017-06-29
$390 (Dinner)
Sapporo生啤酒
麵豉湯