2008-12-28 6 views
首先多謝OR送出的兩張換票劵,可於假期與友人去看電影。套戲好唔好睇,暫不在此文評論。看戲後,本想搵個地方坐底飲杯咖啡,點知Palace Cafe爆滿、Caffe Vergnano 1882又無位,以致Agnes b 都要等,在揀無可揀情況下,去了我不太願意去的滿記食甜品。睇睇餐牌,我點了雪山楊枝甘露,對方則要芒果黑糯米,另加榴槤班戟及芒果糯米茲各一份。芒果糯米茲和榴槤班戟是現成貨,因此最快來。先吃味道較淡的芒果糯米茲,一份有三粒,其中一粒甚至已裂開,幸好無損其味道。糯米茲皮煙煙韌韌,面頭再鋪上椰絲增加口感,裡面既芒果肉新鮮,是不錯的選擇。雖然榴槤班戟有鮮榴槤肉,外皮的色澤與口感都幾好,不過始終嫌榴槤不夠"臭",沒有那種陣陣飄香的快感。雪山楊枝甘露,其實是楊枝甘露加一個雪糕球,我選了雲尼拿味。是用上不錯的雪糕,雲尼拿味好香好有質感。可是,楊枝甘露的味道偏淡,本身甘露的清新味道出不了來,加上我很倒霉地吃了酸到眼都盲的芒果肉,這個配搭,不甚欣賞。問及友人的芒果黑糯米好食否,佢話極之好味喎。有冇咁誇張?!

問及友人的芒果黑糯米好食否,佢話極之好味喎。有冇咁誇張?!
雪山楊枝甘露唔掂
榴槤pancake唔夠"臭"
芒果糯米茲正路一點
$60 (Tea)
芒果糯米茲正路一點
  • 芒果糯米茲、榴槤班戟