2023-10-03 460 views
我都好少可喺OpenRice寫衰一間餐廳,不過今次呢間真係不吐不快入座後叫咗呢個飛魚籽雜錦壽司丼飯,注意店員完全冇提及過無吞拿魚。叫餐飲時,五款特別嘅罐裝飲品,有三款都無,都唔緊要,我叫另外兩款。上菜嘅時候,出到嚟無吞拿魚,已經O咗嘴。我問店員,點解無吞拿魚嘅,明明Menu有。佢話,乜落單嘅時候同事冇同你講咩?我話無,咁你哋冇吞拿魚唔係應該用其他嘢取代嘅咩?佢話,已經比多咗三文魚我。有無比多到,大家就自己睇圖定斷啦,我就一啲都唔覺得多咗,淨係覺得個飯好頹,同埋最值錢嘅吞拿魚無左。其次,食食吓先發現,Menu係甜蝦,但上菜變咗熟蝦。仲要隻蝦酸酸地,一食落去就知好唔新鮮,八爪魚都有雪味。呢個價錢,麵豉湯開粉就預左。不過至少開勻啲粉吖?碗底啲粉一舊舊,鹹到飛起。呢餐真係衰過我喺超級市場求其買個魚生飯。唔明點解餐廳入面仲會滿座,餐廳外面仲有幾枱客排隊。希望大家唔好中伏。

上菜嘅時候,出到嚟無吞拿魚,已經O咗嘴。
我問店員,點解無吞拿魚嘅,明明Menu有。
佢話,乜落單嘅時候同事冇同你講咩?
我話無,咁你哋冇吞拿魚唔係應該用其他嘢取代嘅咩?
佢話,已經比多咗三文魚我。