2018-08-05 229 views
台式飲品大大話話都興咗十年八載,有段時間其實執得幾多,以為個trend過咗,又俾一間天仁茗茶食返個台風翻身,再加上內地冒起走的小清新路線的喜茶再沖擊一下,突然發現香港台式飲品店又返嚟,Share Tea 唔覺唔覺仲有好多間,所以今日係大圍買咗佢隔離果檔人氣小吃(超辣口味),見到佢出咗新飲品,就俾個機會去試吓啦!其實自己唔算係台式飲品的愛好者,一年飲ge次數絶對係2 隻手手指加埋數得哂(相比我有朋友日日飲,仲可能唔止一杯)。但因為呢一兩個月朋友帶我去咗試深圳喜茶,所以對芝芝芒芒/莓莓/桃桃之類都幾有印象。講返今次試嘅ShareTea呢杯芝芝莓莓,講真,同喜茶ge有D距離。首先芝士奶露果層,ShareTea呢杯有D唔太杰,有D似泡狀,芝士味係有,但唔濃;佢話用4.3牛奶奶,但算係一名奶精ge我就唔太覺,我相信主要原因可能係佢底果層的關係,我自己飲落覺得佢似沙冰咁,不過可惜ge係唔知係咪太多客人定為求縮短製作時間,冰打得唔夠綿,比較粗糙,所以飲落冰還冰,果還果,芝士奶露果層亦都可能溶咗落D碎冰度,所以味道都淡咗。唯一你可以話好ge係我食辣野,咁飲佢係好解辣咁啦

唯一你可以話好ge係我食辣野,咁飲佢係好解辣咁啦
芝士莓莓
2018-07-27
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea