2024-06-26 1517 views
尋晚去咗黃埔練水,走嘅時候已經夜晚11點半,飢腸轆轆嘅情況下,去呢間位於紅磡,🌃開到夜一夜嘅串燒店。街坊老店,勝在有老街坊風味。追求嘅好多時都唔係用👅舌頭品嚐嘅味度。食物足料,價錢街坊價,透露出嘅都係濃濃嘅人情味。聽聞呢度嘅「蛋炒腸粉」🍳好出名,但半夜三間又唔係好想食澱粉質。所以就略過唔試。有興趣嘅朋友記得叫下~一拎起點餐紙,不得了,$30有三串雞肉🐣,就算係3串雞全翼都係$30!對我嚟講...剩係食雞肉都可以食飽...而家係香港地要搵到10蚊一串雞真係有啲難😢。至於其他串燒都唔貴,普遍都係平過唔少串燒店🍢。特別係通街都莫名奇妙地貴嘅燒茄子🍆,佢原條都係$25!!去邊都要叫燒茄嘅我就緊係點返一條。串燒夠火候🔥,食落夠香。小辣嘅辣度足夠,過癮得嚟又唔怕過份。底層仲食到有少少蜜糖味🍯。以為佢30蚊三串雞肉會縮水啲, 點知都幾大舊,抵食!🐷豬腩都值得一提, 咬落有肉香,腩膏燒到烟靭又唔怕太漏,幾唔錯。出面食嘅燒菜🥬,隨便串兩塊就收你十幾蚊。佢$11一串仲大大舊,兩串已經滿咗一碟。唯一俾我詬病嘅係碟錫紙花甲粉🐚,餐紙到冇寫到「粉」,我仲奇怪燒花甲點得嚟咁平。上桌見到大量粉絲自然係有少少失望(咁

街坊老店,勝在有老街坊風味。

聽聞呢度嘅「蛋炒腸粉」🍳好出名,
但半夜三間又唔係好想食澱粉質。
所以就略過唔試。有興趣嘅朋友記得叫下~

一拎起點餐紙,不得了,$30有三串雞肉🐣,
就算係3串雞全翼都係$30!
對我嚟講...剩係食雞肉都可以食飽...
而家係香港地要搵到10蚊一串雞真係有啲難😢。
至於其他串燒都唔貴,普遍都係平過唔少串燒店🍢。
特別係通街都莫名奇妙地貴嘅燒茄子🍆,佢原條都係$25!!
去邊都要叫燒茄嘅我就緊係點返一條。

串燒夠火候🔥,食落夠香。
小辣嘅辣度足夠,過癮得嚟又唔怕過份。
底層仲食到有少少蜜糖味🍯。
以為佢30蚊三串雞肉會縮水啲, 點知都幾大舊,抵食!
🐷豬腩都值得一提, 咬落有肉香,
腩膏燒到烟靭又唔怕太漏,幾唔錯。
出面食嘅燒菜🥬,隨便串兩塊就收你十幾蚊。
佢$11一串仲大大舊,兩串已經滿咗一碟。

雞肉串

唯一俾我詬病嘅係碟錫紙花甲粉🐚,
餐紙到冇寫到「粉」,我仲奇怪燒花甲點得嚟咁平。
上桌見到大量粉絲自然係有少少失望(咁都係我本身太奢望),
但其實佢幾好食,粉絲夠冧,而且好入味🤤,仲吸收咗花甲水。
只係花甲本身就被抽乾到冇咩好食,
咁當然,花甲粉主角係粉而唔係甲~所以都合格👌~

錫紙花甲粉

一邊食,一邊聽到舖頭播啲勁舊嘅老歌🎶,
羅文徐小鳳王菲等等...
伙記又同啲熟客傾下計,
老闆娘一口一句「阿女」「細佬」咁叫下你,
有種小區老店先俾到你嘅感受🫶🏻。

最後叫到一枱都係嘢,兩個人埋單都係二百蚊。
買到嘅⋯除咗係又抵又唔錯嘅嘢食,
仲有一份買少見少嘅老街坊感覺。
真正嘅味濃、情更濃❤️❤️。

串燒娃娃菜
雞肉串