2023-01-16
聖誕節前放咗幾日假,約埋男朋友去西貢行吓户外休息一下😮💨一早去左塔門行下小山丘,風景好靚☀️好舒服,果然西貢係香港嘅後花園~搭船返西貢市搵個地方食下坐下,原來新開咗好多小店,沿海傍行一條無咩人嘅街,見到呢間小店應該都新開,門面設計好有心思,我哋發現門口牆上面有8個人手寫嘅大字,好奇心下上網查下呢句點解,原來係來自佛經,心諗點解一間咁文青嘅小店竟然咁爆寫句佛經出嚟😂男朋友睇咗門前個menu介紹,發現原來全間店都無使用味精、人造色素,啱晒我啦!因為我如果一食到味棈野就會好唔舒服,一於試吓!我哋都揀咗店員推薦嘅「雞肉丸子拼魚湯烏冬」魚湯好滑好香,雞肉丸子好有肉汁,上面有兩種醬,襯埋好特別👍🏻👍🏻果然無味精👏🏻👏🏻因為我對味精好敏感,只要一食到有少少,就會口渴同心跳加速,好辛苦。不過呢間食完一d不良反應都無,我直情飲晒碗湯😂另外,店員推薦嘅「熱情果紅茶」男朋友好鐘意,好香熱情果味❤️我就叫咗一杯Matcha Latte,抹茶味香,奶打得好滑😋
搭船返西貢市搵個地方食下坐下,原來新開咗好多小店,沿海傍行一條無咩人嘅街,見到呢間小店應該都新開,門面設計好有心思,我哋發現門口牆上面有8個人手寫嘅大字, 好奇心下上網查下呢句點解,原來係來自佛經,心諗點解一間咁文青嘅小店竟然咁爆寫句佛經出嚟😂
我哋都揀咗店員推薦嘅「雞肉丸子拼魚湯烏冬」