2010-03-06
今晚約咗女友去新都城食飯,一放工就以音速直奔新都城,女友好醒目喺"上海婆婆"拎定飛等位,我去到無耐就有位喇。平時見哩間嘢都好多人排隊,而今次亦係我哋第一次食,感覺期待~店內環境尚算ok,雖然枱與枱之間都幾緊密,但仍可以接受~女友指明要食雞絲粉皮、皮蛋豆腐、雪菜炒年糕,而我就叫多個炸醬麵~哩度上菜速度非常快,未嚟冷盤,炸醬麵已經先到,其後短短十分鐘內,所有嘢食已經上晒枱,差啲以為去咗快餐店呢!皮蛋豆腐: 糖心的皮蛋滲透著皮蛋獨特的味道,很香亦很膩,豆腐很滑,應該是百福之類的即食豆腐,再加上肉碎,多了一種質感。不過個汁就比較"搶"了少少,食落好似係黑醋加了點酒,味道怪怪的,我不太喜歡! 雪菜炒年糕: 清了一點,純粹就係雪菜加年糕,年糕很煙韌,有嚼勁,如果本身不是喜歡吃年糕此味菜就太寡了~ 雞絲粉皮: 雞絲不會話"鞋",算係ok啦,粉皮晶瑩剔透,而且食落煙韌,連同大量麻醬與芝麻,豐富了口感。 炸醬麵: 啲麵可能係一做煮定過完冷河後攤喺度的,因為一夾落去就一餅咁夾起。不過,麵身挺完整,長長的,中間並沒有斷開,很彈牙,而炸醬的味道甜中帶有一點
店內環境尚算ok,雖然枱與枱之間都幾緊密,但仍可以接受~
炸醬麵: 啲麵可能係一做煮定過完冷河後攤喺度的,因為一夾落去就一餅咁夾起。不過,麵身挺完整,長長的,中間並沒有斷開,很彈牙,而炸醬的味道甜中帶有一點了辣,味道算係不錯~
以我哋兩個人點了四樣嘢來說,份量蠻多呢~特別是上海年糕會令人感覺很滯,所以哩餐食得好飽好飽!!!整體來說,食物水準一般,服務亦算係OK,可以試一試的~