2021-12-21 1339 views
天氣涼涼地,最啱食D熱辣辣嘅野,唔想去九龍或港島咁遠食煲仔飯,近近地係大埔都有個選擇。今次呢間老字號餐廳,我聽就聽得多,食就真係第一次。星期五晚上7點前黎到,門口已經有條隊,好彩最終只係等20分鐘就入得☺️。網上唔少人都推介鱔嘅煲仔飯,但我覺得食材要油少少先好食,所以我揀左北菇滑雞飯😋。屋企人另外揀左窩蛋牛肉飯、鳯爪排骨飯、牛筋撈麵、炸墨魚丸、蝦腸。本身想點埋爽滑魚皮,可惜已經售罄😯。首先送上鮮蝦腸粉 $25一客有三條,鮮蝦共5粒,蝦肉彈牙、有蝦味;不過腸粉就好爛、無彈性。炸墨魚丸啱啱炸出黎,非常辣口,味道正正常常,同平時街市買果D墨丸無太大分別。妙製牛筋撈麵 $50牛筋炆到軟得黎又帶點爽,個人覺得口感唔錯,不過味道就麻麻;至於撈麵個汁其實係蠔油,加上個麵仍然好重鹹水味,所以一定一定要加個辣油先好味。窩蛋牛肉煲仔飯 $53三款煲仔飯中,一致認為最麻麻,一黎無油香,所以底果D飯依然係豉油撈飯,味道單一。北菇滑雞煲仔飯 $53呢個比較好,白飯吸左雞油同菇香,所以即使無豉油嘅位置,都有淡淡雞香。鳯爪排骨煲仔飯 $53呢個最好,底嘅飯好有豉汁香,排骨又有肉。食煲仔飯,最重要緊係食飯焦啦!! 其實

首先送上

北菇滑雞煲仔飯 $53
北菇滑雞煲仔飯

鳯爪排骨煲仔飯 $53
鳳爪排骨煲仔飯

呢個最好,底嘅飯好有豉汁香,排骨又有肉。

食煲仔飯,最重要緊係食飯焦啦!! 其實三個飯嘅飯焦都未如理想,只有少少啡色焦,而且碎濕濕,唔係一整塊。
2021-12-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
鳳爪排骨煲仔飯