2021-07-03 1996 views
不停吹捧星級餐廳,和獨特的南美菜,我心想一個如此樸素的地區,何來名貴精緻菜餚呢? 首先Table setting 不佳,只得六張枱(另有吧枱坐位),六張都是相對而坐,一來好困難傾偈,二來看起來就檔次稍低。 總括而言,菜餚的presentation雖然沒有驚喜,但是到位的,而且每道選用了的南美蔬菜都顯示在枱上,亦算有心思。但基本上除了兩道starters和朱古力,南美的食材都不是主角,只是為主菜作點綴,和主要用於香料醬汁方面。不過多一點根莖類,相對是健康的一點。 法國 pinot noir 2016,$3XX一杯,雖然我唔識酒,但標價未免稍嫌過高。 Welcome snack - 一款墨西哥街頭小食,脆皮內含蕃茄同龍蝦蓉做餡料(佢話平日無喎) 刀貝聖子帶子三種貝的沙律,一片片圓圈是佛手瓜(display ) ,另加德國魚子醬(佢話平日無喎),頗有心思,但味道就好一般不怎麼樣,酸尾尾的為箸開胃,但兩種貝有都點靱 西班牙紅蝦刺身,個red chillies黑醬澀澀怪怪唔好味,食到尾辣辣地,生蝦淨吃應該更可口,外圍的那些樹皮叫金寶蔬菜(display ),同個主菜九唔搭八 荷蘭蕃茄,醬是用墨西

荷蘭蕃茄,醬是用墨西哥蕃茄做(display ),伴有蕃茄啫喱和牛油果醬,味道太清

麵包,自家製的酸種,發酵669日含三種黎麥,聲稱特別軟熟,配100%橄欖油,聲稱全人手採摘,包包暖暖的,的確好香少少粗糙有質感,感覺好raw

加拿大龍蝦,有點斑蘭椰香,龍蝦不算嚡但亦不嫩滑

牛肚,質地口感不理想,一pat pat,絕對唔係港人愛吃爽口彈牙那種,食完口腔罄罄地,好墨西哥feel

Monkfish ,旁邊又係南美根類植物(display ),口感如蕃薯,綠色醬是辣椒加青蕃茄造,少辣,魚肉質地有點怪

溝醬show - 香料一磨開超香,之後逐枱都做一次,整個餐廳都瀰漫箸此濃烈的香料味,味道是甜甜地的

白鴿 -- 兩片鴿胸,鴿腿用香蕉葉包裹,另外右邊還有一小片鴿肉,肉質相當嫩,但奇怪食唔出鴿味,鴿胸鴿味較重,一片薯仔非常爽口且沒有薯仔味

Pre-dessert -- 洛神花雪葩,味過酸,綠色那pat牛油果醬初食不大可口,但食完雪葩再食佢味道好咗強咗,中和了口腔的酸味

Rosemary 雪糕非常特別,自家用朱古力原果造的朱古力超滑又不太甜,還加了橄欖油在朱古力周圍,另外造成粒粒啫喱狀點綴網狀朱古力餅乾,的確有點心思

最後是墨西哥曲奇餅(超出相片數量,無得睇),味道一般而且太甜

甜品前送來馬代茶幫助消化,味道幾好,清清地有點草味,初初覺得唔夠飽,但最後飲咗幾杯馬代茶漲住飽晒,我喜歡飯後一杯熱茶,解解口的油膩感。