2017-07-16
今日同食素食嘅朋友食飯呀,當然就想搵一啲素食。之後有朋友介紹尖沙咀北京道功德林話環境唔錯而且食物質素都高,所以今次約咗星期六夜晚八點鐘過嚟食飯,個環境唔錯喎,見到維港景色,而且都好乾淨同坐得舒服。之後待應就畀咗茶同花生同埋餐牌畀我哋,最後我哋揀咗幾款嘢食,最後每人差不多三百蚊價錢。唔算話十分好平,但係已質素同埋環境嚟講就抵 食,所以朋友都話下次都想再約其他朋友過來 。功德林三併盤$158……今次叫左豆腐,素鱔同粉皮,素鱔朋友勁鐘意,話夠脆口又香,而我就覺得豆腐清清地又夠滑身,粉皮就正常吾錯。糖醋松子黃魚$138……黎到原來係芋頭魚我最愛喎,而且個面係腐皮面就更開心,芋頭入面仲有粒粒芋頭勁好食,腐皮配上酸甜醬汁,推介好味 ,而且吸睛係佢魚頭和尾都係用菇成魚形十分漂亮。花菇素雞粟子煲$108……材料配上醬汁超入味,份量仲要勁多食吾晒添,粟子勁淋身,素雞大大。件有口感,整體吾錯。回鍋肉炒年糕$88…… 真係幾似回鍋肉,有我最鍾意嘅椰菜同青椒,醬汁其實都同真實嘅差唔多都,彈牙嘅年糕配上醬汁幾好食而且份量吾少都幾飽肚。洒釀桂花丸子$42…… 差唔多食完當然要食個甜品啦,但係因為太飽嘅關係 ,最
洒釀桂花丸子$42…… 差唔多食完當然要食個甜品啦,但係因為太飽嘅關係 ,最後一個甜品2份分,酒味都幾香,同埋桂花香味都唔算太甜啱啱好,而且丸子好彈牙有口感味道唔錯。