2018-03-13
大美督釣完魚就去對面既泰國餐廳食晚飯,有預早訂位以免到時等位~訂咗6點,準時入坐~不過職員話7:30還枱但當日唔太多人所以即使過咗7點半都無催還枱炸鮮蝦餅(4件) $78雖然個名叫蝦餅但佢係一個波形,熱辣辣上枱蝦餅好彈牙而且蝦味濃,味道唔錯再配上酸酸甜甜既醬,開胃得黎唔會膩冬蔭公(蝦湯)$108個湯味道只飲到酸,唔係好飲到海鮮蝦味~雖然個湯有3隻鮮蝦但味道方面就唔太吸引。份量大約分到3 碗左右而且價錢小妹覺得價錢偏貴,如果配料或者味道可以增加同改善會相對吸引好多泰式古法浸雞 (半隻)$152呢隻雞雞肉好滑,雞皮亦好爽但有部分位置好似未熟咁~D肉仲有血水所以小妹都無食哂~不過可能用浸既方面煮雞,所以會出現咁既質感~可惜小妹怕生同肚痛所以放棄咗不過配上微辣辣醬都幾正綠咖喱配豬 $72 / 泰式焗薄餅 $42綠咖喱沒有食到辣既感覺不過豬肉片都幾多味道方面,小妹覺得偏淡,沒有好濃既咖喱或者椰香味,所以呢款綠咖哩沒有很喜歡,不過叫咗個泰式焗薄餅所以都要沾下個綠咖喱食~薄餅好似酥皮,鬆脆既感覺,沾上咖喱後都保持到個質感,唔怕熱氣都可以試下泰國金邊粉 $68金邊粉同樣地都似偏淡,顏色偏向好淡既紅色,
炸鮮蝦餅(4件) $78
雖然個名叫蝦餅但佢係一個波形,熱辣辣上枱
冬蔭公(蝦湯)$108
泰式古法浸雞 (半隻)$152
綠咖喱配豬 $72 / 泰式焗薄餅 $42
綠咖喱沒有食到辣既感覺不過豬肉片都幾多
泰國金邊粉 $68
金邊粉同樣地都似偏淡,顏色偏向好淡既紅色,可能醬料落得唔多所以淡味~
配料方面有蝦仔、花生、蛋等等,份量都OK不過味道就淡
總括小妹覺得個環境都唔錯但食物方面真係偏淡,少咗一份泰國菜既味道,價錢算是中上但食物味道絕對有改善的空間