2015-01-07
今天提早放LUNCH, 去了一間朋友介紹的拉面店嘗鮮, 天寒地凍卻早到了15分鐘, 看看開門時間12點, 沒問題, 我等.... 作為一間日本開來的拉面店(特別是小店), 應有日本人的守時精神, 準時開店, 等到12:10分在旁的2位日本人亦不耐煩的問一問幾時開店, 為何門口寫是12點,想必守時是相當重要的... 開門入內吧台一排應該係俾1人或2人的, 點解我咁講, 因時間尚早都不肯安排客人坐"木台"位, 點都要安排人地坐在高高的座椅上, 真係食得唔係幾舒服, 特別係為左更想坐多D人, 硬要你迫去同人坐正響隔離, 旁邊不能多留一個空位, 事問你唔俾下一位入黎既都係單人嗎 (反一反白眼),好聲好氣話食完就走, 想坐"木台", 都不會安排, 直到食完走, 都未有客坐"木台",點解唔可以俾人坐呢? 熱騰騰拉面上台, 是食最貴的Agura Special Noodle,包了3片叉燒, 其中一塊上面還有一小匙黑松露, 配上一隻半熟蛋(蛋芯較熟, 不是那種橙色流心既蛋),蔥花及筍, 湯底很濃厚但不似其他拉面店是可選淡D濃D, 面條都沒有選擇硬D軟D (至少meau無寫可選,店員都無講有得簡),
熱騰騰拉面上台, 是食最貴的Agura Special Noodle,包了3片叉燒, 其中一塊上面還有一小匙黑松露, 配上一隻半熟蛋(蛋芯較熟, 不是那種橙色流心既蛋),蔥花及筍, 湯底很濃厚但不似其他拉面店是可選淡D濃D, 面條都沒有選擇硬D軟D (至少meau無寫可選,店員都無講有得簡), 配上一塊檸檬, 這是我認為最特別既地方, 其他拉面店都沒有提供, 食時加d檸檬汁入去, 一黎可解滯, 二黎湯加入檸檬味有了一股清新的感覺, 湯是剛剛好浸哂d面, 沒有剩, 建議可加多少少湯, 因面會吸湯, 越食是越少水, 都不能每口拉面都配上一口湯就略欠妥當。
這時看一看旁邊叫既餃子, 不錯, 煎得幾乾身,應該很脆, 但為何俾醬油人地時,手卻碰到人地拉面塊
紫菜? OMG唔知人地見唔見到, 如果係我是不會食塊紫菜, 好似茶記手指插入茶都無人飲。
總的來說, 拉面好食與否,見仁見智,每間口味湯底不同,岩我也未必岩你, 最好自己試一試, 到了結賬一刻, 是要收服務費10%,坐得不舒服, 食得沒有幸福滋味$118我是給師傅的, $11.8我卻不想給那位服務生。