2018-12-26
之前有朋友推介去龍門食海鮮好抵,趁媽媽生日一於去試下一去到門口就見到長腳蟹特價,岩晒,我地都想試下佢既長腳蟹,但要預訂先有酒送啊 唔緊要,入去坐低再慢慢研究因為訂左位,完全唔駛等位就可以入座我地被安排坐喺滷水隔離,岩啦!我上次見朋友碟滷鵝肝好吸引,裝下先⋯⋯點知阿姐話呢幾日假期滷水師父休息,無緣試到啦⋯⋯一坐低啲阿姐就好熱情咁黎推介長腳蟹特價,跟住又拎隻澳州龍蝦黎話特價$880,眼見隻龍蝦真係好大隻,$880好抵呀!不過,阿姐們真係熱情左少少,我地由未齊人到齊人揀緊餸,應該都見左嗰隻龍蝦三四次 😅最尾決定叫一隻長腳蟹(雖然我地無預訂,阿姐照送左枝紅酒比我地啊)、黑醋一字骨、避風塘瀨尿蝦肉、群翅雞湯浸粗糧、脆皮炸豬手、蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯首先上枱既係黑醋一字骨,啲汁令立立,好香醋味,份量足 急不及待夾一舊,酸酸甜甜好開胃,熱辣辣,肉質都好好,每舊都比汁包住晒,咬落仲有少少脆脆地,一流!再黎就避風塘瀨尿蝦,好多人怕食瀨尿蝦就係因為怕剝殻,呢味餸就岩晒啦!一上枱,又係聞到好香蒜味,真係忍唔住手要即刻夾! 要起肉起得咁完整,真係非一般既功夫之後就黎個清清地既群翅雞湯浸粗糧,入面有群翅,番薯,淮
因為訂左位,完全唔駛等位就可以入座
點知阿姐話呢幾日假期滷水師父休息,無緣試到啦⋯⋯
首先上枱既係黑醋一字骨,啲汁令立立,好香醋味,份量足
之後就黎個清清地既群翅雞湯浸粗糧,入面有群翅,番薯,淮山,雲耳,雞髀菇,絲瓜,翠肉瓜
湯底鮮甜,啲菜同粗糧都好鮮
跟住就上長腳蟹啦 不過略嫌斬得細件左少少同埋可能斬到咁樣先去蒸,啲肉縮左好多
不過蟹係新鮮既,膏亦都多,鮮甜味美!
食蟹既中途,仲不停有阿姐幫我地換碟,有個瘦瘦戴眼鏡既阿姐態度一流!佢好斯文,好好笑容,好怕有啲一行埋黎就聲大大或者好似大媽咁,雖然大聲又唔代表佢無禮貌
岩岩開始拆蟹,蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯就到,又係好香好香⋯⋯香到係忍唔住要掉低隻蟹食左個飯先
糯米煙煙靭靭,完全無浸過籠/蒸過火,上乘
最後就係脆皮炸豬手,呢度既價錢同出面比絕對唔平,要$188。不過媽媽話想食就叫啦!呢味餸而家好多餐廳都有,但有啲會唔夠脆,搞到啲皮好靭或者食落好肥。食左咁多味好餸,對個豬手我地都好期待!
黎到果然無令我地失望,啲皮脆到好似薯片咁,仲要一啲肥膩感都無⋯⋯
食到好滿足,最尾埋單,阿姐仲免左我地茶錢
埋單$2044/6位,呢個地理位置+味道+用料,絕對抵食!
最後,見好多食評都寫唔駛加一/茶芥/開瓶費等雜費,唔知係假期關係還是而家改左,我地呢餐飯係有收加一同小食錢。另外見好多人都有糖水送,我地當晚都係無既。拎門口啲菜單諗住睇下忘不了餐,可能就過年關係,啲菜單全部都只係斑類,無忘不了,價錢亦無睇之前啲食評咁平
不過呢度都絕對係會encore既一間鋪,味道同份量真係一流,但如果海鮮類唔係特價的話,價錢就絕對唔係平。下次encore,要試下滷水同埋有機會要試下魚王忘不了