2018-12-20
成日食肉食得多,間中都想食下齋菜,清下腸胃。今日嚟咗喺旺角洗衣街嘅「素食一家」,地方簡潔,播放住輕柔音樂,坐得幾舒服。原來呢度會將每個星期三營業額嘅10%做慈善用途,食嘢之餘又可以做善事, good idea,一舉兩得!不過最緊要嘅梗係啲齋菜要靚啦。是日正宗老火湯$32有啲無花果、粟米、紅蘿蔔,飲落好清潤,舒喉。紅燒野生竹笙素翅$42味道真係做得好似真嘅紅燒翅,有啲筍絲、竹笙、素魚翅,口感一流。椰汁香芋雞煲$78一上枱已經聞到好香椰汁味,正! 芋頭好粉,超好食。 而嗰啲雞件真係做到好似真係雞咁,望落又好似有啲雞皮,好像真呀。籠仔荷葉蒸陳村粉$78有淡淡嘅荷葉清香,一般陳村粉都係配上排骨,呢度就用咗菜脯,但係味道都好好。菠蘿咕嚕肉$78酸甜適中,啲咕嚕肉炸過,外皮有脆脆口感,整體都做得唔錯。最後好想食埋甜品,但啲齋菜份量好大,太抵食,已經超飽,唯有下次留返個肚仔食甜品。要一讚嘅係味道好,份量足,食完唔會覺得口渴。 值得推薦~
不過最緊要嘅梗係啲齋菜要靚啦。
是日正宗老火湯$32
有啲無花果、粟米、紅蘿蔔,飲落好清潤,舒喉。
紅燒野生竹笙素翅$42
椰汁香芋雞煲$78
籠仔荷葉蒸陳村粉$78
菠蘿咕嚕肉$78
酸甜適中,啲咕嚕肉炸過,外皮有脆脆口感,整體都做得唔錯。
要一讚嘅係味道好,份量足,食完唔會覺得口渴。 值得推薦~