2019-06-20
話說今日又有好朋友介紹,聽人講話旺角有一間火鍋店嘅火鍋係好特別嘅,噉所以我哋試食兵團又出動咯喎。這間餐廳就好似大排檔嘅格局,但係都算係企理嘅。今次嘅重點一定就係呢度招牌嘅老鴨鍋。啲侍應講話個火鍋其實係個老火湯嚟嘅,可以先飲湯,然之後再食,配料,同埋家打邉爐,噉就一於試下佢啦。上菜嘅時候就要煲一煲佢,服務員都好好嘅,會幫你裝埋湯。老火湯飲落真係好濃郁,好有鴨嘅味道,加上佢有杞子等等嘅藥材成分,飲落亦都順喉嘅,所以我一共飲咗兩碗。一來好好味啦,二來真係好特別,因為可以用老火湯嚟打邉爐。老鴨肉既質地就有如煲咗湯之後嘅肉,雖然味道較淡,但你加左配料之後其實都好食嘅。加水之後就繼續食火鍋喇。醉雞丸。呢個係餐廳嘅推薦菜,的確佢係有心做到好似醉雞嘅模樣嘅,首先軟方面嘅愛情都係厚肉嘅,明顯佢係用雞肉打落去,打開粒丸就有好多肉汁,應該係灌咗啲酒落去,但酒味唔重嘅。整體嚟講得幾遠都特別嘅,但醉雞嘅味道就唔算好突出。脆魚鯇。呢個都係值得叫嘅,魚無骨,輕輕一淥嘅時候就搞掂,食落去都非常彈牙,唔錯嘅。招牌餃。佢整嘅時候撈咗啲雞蓉落去,所以食落嘅味道都幾突出。蝦膠。呢個蝦餃又係好足料,基本上材料就祇有蝦同埋蟹子,
這間餐廳就好似大排檔嘅格局,但係都算係企理嘅。
加水之後就繼續食火鍋喇。
醉雞丸。
脆魚鯇。
招牌餃。
佢整嘅時候撈咗啲雞蓉落去,所以食落嘅味道都幾突出。
蝦膠。
呢個蝦餃又係好足料,基本上材料就祇有蝦同埋蟹子,食落都係啖啖肉,有驚喜。
豚肉片。
呢隻豚肉嘅肥瘦比例占一半,所以食落口就非常嫩滑
值得一贊嘅喺呢度嘅侍應都好殷勤,除咗幫我哋裝湯之外,收碟速度亦都好快,亦都唔使你提佢哋已經幫你加湯,呢個亦係加分嘅地方。
總結,老鴨火鍋不但有鴨食,有湯飲,湯底仲可以用嚟打火鍋,未試過嘅話呢就值得推介。