2024-01-26
嗲呀!今日嚟到百花漁莊,彷彿發現咗味覺嘅寶庫。第一轉頭已經入手咗潮州蒸粉果,每一啖都係滑溜溜嘅美妙,充實嘅餡料夾帶住略帶Q彈嘅皮,真係得意極了!轉個彎試咗古法馬拉糕,千層嘅軟糯,咬落去熱騰騰地撲鼻而來嘅糖香,就好似時光倒流返去小時候嗰種甜蜜感覺。再黎一講,豉汁蒸鳳爪真係啱曬口味,啖啖肉不太鬆軟,豉汁風味亦唔會喧賓奪主。😋 家鄉鹹水角外層嘅酥香配埋內裏鮮美嘅咸鮮,一啖一啖食得出新鮮炸製嘅滿足!而且,燒賣雙拼能夠一次過滿足我想要嘅雙重口感,肉感飽滿得嚟唔單調。當然,點心之後嘅養顏紅棗膏絕對係女士們嘅心頭好,食完叉燒包同糯米雞,嚟個甜品正流晒口水!🍮✨ 點完心意之旅,就係暖胃湯品嘅時候。肚餓時候,一個養生粥底加埋金腿蟲草花花膠雞鍋,煲出嚟嘅湯水鮮美入味,真係滿滿嘅滋補。啖啖鮮甜海鮮配上香滑細緻嘅手切牛肉,再煮入粥水之中,簡直係完美!特別係用來收尾嘅牛肉粥,帶埋紅糟嘅醇厚,好正宗!中山脆肉鯇肉質厚實得嚟唔失水準,至於美國桶蠔就更加唔使講,滑溜溜嘅口感同海味,真係輕鬆襯咗好幾碗粥。🐚我喺度食過嘅每一樣小點,都係匠心獨運,每一式都對得起食客嘅味蕾,絕對值得推介比大家。啱曬想搵返呢份傳統而有創新嘅味
我喺度食過嘅每一樣小點,都係匠心獨運,每一式都對得起食客嘅味蕾,絕對值得推介比大家。啱曬想搵返呢份傳統而有創新嘅味覺享受嘅朋友。