2016-12-27
今早諗住仲係假期,十一點零鐘去買兩個漢堡飽會唔使點排隊。入去收銀位置前面已經有一個女士買緊早餐,到我時,我開口落柯打: 一個豬扒包,一個…隨即得到眼前穿著制服嘅阿伯話: 等陣當然,之後五分鐘一直無理眼前嘅我。期間我留意到堂上食客鴉雀無聲地等待食物放上廚枱上,然後猜想是自己的便上先拿取。廚房內同樣死寂,店員流水作業工作,落柯打收錢個阿伯依然愁雲慘霧,齋睇樣仲以為去咗對面大酒店。見眼前食物一盤一盤被拿取,我再次向阿伯提出: 一個豬扒包阿伯眼尾睥一下: 等等不知不覺我背後已排咗三個人,未計算店外有多少人排隊。幾分鐘後,眼前已不知第幾盤食物被拿走,我向阿伯講: 外賣阿伯: 要咩我: 豬扒包,可唔可以唔要沙律漿要其他汁,有冇其他汁阿伯: 咁你要咩汁,講啦(態度極惡劣)隨即好習慣地抆張餐牌出嚟,仲發我老脾話: 你唔係睇好晒先至入嚟買嘅咩我罸企咗成十分鐘,只係用幾秒問嘢,阿伯發我脾四,嗱!我係客嚟㗎,比錢買食物買服務,唔係比你發洩,唔通你做完兩個包劈响地下我又執去食呀!你唔願做就咪打開門口做生意囉,生意接唔晒就唔好接咁多,量力而為。我爆佢: 你咩態度?我就唔買,睇你幾時執幾好食都假啦,今日呢度其他
隨即得到眼前穿著制服嘅阿伯話: 等陣
見眼前食物一盤一盤被拿取,我再次向阿伯提出: 一個豬扒包
阿伯眼尾睥一下: 等等
阿伯: 要咩
我: 豬扒包,可唔可以唔要沙律漿要其他汁,有冇其他汁
阿伯: 咁你要咩汁,講啦(態度極惡劣)
我爆佢: 你咩態度?我就唔買,睇你幾時執
幾好食都假啦,今日呢度其他一切已經變得差勁,店員冷漠無情,堂內人多但環境冷淡無氣氛,食客只是低頭嘴嚼而已!