2018-03-07
星期六起身,倆口子好耐冇飲過茶,所以走咗去試呢間新酒店嘅中菜廳飲茶。打開餐牌睇,食物種類唔多,而且價錢真係比好多五星級酒店嘅中菜廳貴。最後叫咗五樣嘢:蝦餃:蝦餃裏面,唔係包住原隻蝦,而用蝦膠同幾粒蝦肉,唔算太特別,不過差不多$80紅糖脆腸粉:食落有啲驚喜。腸粉皮除咗染咗紅色之外,基本冇乜嘢特別!不過,腸粉皮係好滑!至於裏面就係一啲好似脆脆嘅油炸鬼同埋蝦肉!基本上都係好食,而且顏色吸引比較特別蛋煎糯米雞:味道不過不失,當然因為用咗蛋煎,所以一定有蛋香味!糯米雞唔大隻,不過兩個人食剛剛好!但係碟野好似一樣係要80幾蚊!什麼和牛包:飽係好食,不過裏面啲和牛肉好少!由於佢外表精緻所以一碟野得兩件!$80左右!什麼蜜汁脆皮鱔之類:因為唔想全部都叫點心,所以叫咗一個小菜!出奇地好食!雖然只得四粒,不過每一件都係啖啖肉!本來都驚會唔會係雪藏鱔,但係食落除咗啲醬汁之外仲食到鱔嘅鮮味!熱辣辣,D皮又趣卜卜,再加上啲汁甜甜酸酸真心好食!大至上,食物質素係高,只係整體cp 值又末至於好高!呢個價錢,我都係prefer去返 “香公” “加鄰樓” 呢D同級數食市!希望你哋加油啦!
最後叫咗五樣嘢:
蝦餃:
紅糖脆腸粉:
蛋煎糯米雞:
什麼和牛包:
什麼蜜汁脆皮鱔之類:
希望你哋加油啦!