Solemate 係朋友極力推薦的心水餐廳,話好食過Amber但係平民價錢...講到咁,無唔試的理由吧?之前都有聽過老闆同老闆娘的故事。知道佢地都係到食物好有passion,唔係純粹為了賺錢果d,所以更加好奇想試下佢地用心的作品。一入到去就覺得好舒服...簡單但又唔hea的decoration。完全無諗過美景會有一間咁有特色的小店。Menu的選擇唔多,但菜色毫不馬虎,並不是一般西餐廳看到的。選擇唔多仲好,因為只有chef先知今期佢地最有信心的係咩菜色...佢都幫我們諗哂,仲洗咩自己煩Waitress都好有耐性介紹佢地最推薦的食物俾我們,好細心問我們有咩喜好,唔係只sell 最貴的菜色,服務值得一讚!難得同老公撐枱腳,當然要開返支酒。佢推介左支sparkling,唔錯,好開胃同refreshing,食飯前casual 飲下傾下計啱哂。仲好抵飲添!其實我見佢wine list都係唔多款,但佢地的choice都偏向性價比高...當然無得同在出面買在家飲比較啦,始終dine in 都一定有mark up,但我覺得佢地的價好reasonable。簡單食飯咁ge quality is way be

完全無諗過美景會有一間咁有特色的小店。

難得同老公撐枱腳,當然要開返支酒。佢推介左支sparkling,唔錯,好開胃同refreshing,食飯前casual 飲下傾下計啱哂。仲好抵飲添!其實我見佢wine list都係唔多款,但佢地的choice都偏向性價比高...當然無得同在出面買在家飲比較啦,始終dine in 都一定有mark up,但我覺得佢地的價好reasonable。簡單食飯咁ge quality is way better than enough la.

我們揀左:
Starter-- 龍蝦湯,酥皮帶子
Main -- 有米雞,miso 銀鱈魚
Dessert -- chocolate trio, cheesecake

湯-- 老公讚不絕口喎

我的帶子就唔記得影。但超正!脆脆的酥皮入面包住帶子。中間仲係好多汁!無食過咁做法的帶子,有surprise!

有米雞-- 雞仲係好嫩。入面釀了糙米,肝,同其他好多野。好香的filling ! 其實如果出面的釀雞根本唔會咁有heart 釀咁多野。食得出佢地係好著重細節位,好執著的chef! 就係呢d 細節位加哂分

個人最喜歡個魚--超滑!超滑!外面是煎到好香的!估佢唔到的係下面的白蘿蔔,魚的油香滲哂落去...omg 超match ar! 呢個係日本feel ,但日本料理餐廳都分分鐘無佢煮得咁好。

Chocolate trio 都係好正,cheesecake 都好有水準。唔係講笑,我諗咁ge 價錢去第二度唔會食到咁的質素!

其實之前去過d 二星,三星,可能係expectation太高,反而無咩驚喜。但今次無特別期望下,以呢個價得到咁高質的食物,真是俾佢wow到。

如果香港有多d咁有heart,又affordable 的小店就好了。大滿足!
  • Miso 銀鱈魚
  • 有米雞