2023-06-23
朋友生日約咗去食燒肉慶祝,揀咗精選 A5飛驒牛十部位2人餐$1180。 套餐非常豐富:有A5飛驒牛16件燒肉、炙燒A5飛驒牛壽司4件、日本A5飛驒牛、西冷、肉眼芯、里脊肉、上後腰脊肉、臀骨肉、和尚頭、亀之子、友三角。套餐配 2份白飯、麵豉湯、漬物、茶碗蒸、野菜醋物沙律 或 燒野菜拼盤。我哋+$80升級咗石鍋牛肉咖哩飯。A5飛驒牛燒肉係套餐嘅主打之一。肉質極佳。其中,西冷肉好夠味,有淡淡嘅牛肉香味;肉眼芯非常嫩滑,口感豐富;里脊肉好軟嫩,有少少嚼勁;上後腰脊肉係一種較為罕見嘅部位,肉質軟腍;臀骨肉味道較為濃郁;和尚頭截味道豐富;亀之子味道濃郁;友三角係牛肩胛骨附近嘅部位,肉質滑嫩。除咗A5飛驒牛燒肉,套餐仲有炙燒A5飛驒牛壽司。其中,炙燒赤身A5飛騨牛壽司係由外側後腿肉切出嚟嘅,口感滑嫩;炙燒霜降A5飛驒牛壽司係由下肩胛翼板肉切出嚟嘅,味道豐富,肉質滑嫩多汁。配菜方面,麵豉湯濃郁,茶碗蒸好滑嫩,燒野菜拼盤亦非常豐富。另外,我哋升級咗石鍋牛肉咖哩飯,牛肉咖哩醬汁十分香濃,搭配牛腩肉!朋友想食牛他他,散叫咗一份。牛他他,用生蛋撈埋一齊食,口感非常滑。呢一餐好豐富,食到好滿足!
呢一餐好豐富,食到好滿足!