2013-08-30
因為從朋友到聽到有半價拉面,所以即刻成班人相約拉隊去試,原來係九龍灣新開嘅「Ramen Champion」,之後從朋友及網上得知呢個係曾志偉喺香港第二間開設嘅拉面場館,而食客食完麵後,可以以問卷投票,每年票數最高嘅會成為「拉麵之王」,相反票數最低嘅就要打道回日本。因為開幕頭兩日有全部食物半價優惠,所以大排長龍,好彩只係排咗20分鐘左右經已入得。內里共有6家面店,環境、擺設都非常和風,鐘意日本嘅朋友會幾鐘意呢到嘅環境。基本上入到場內就係自助形式,想去邊間買就自己去,而且綠茶都係自己去水吧到拎。另外,場內亦有免費Wifi供應,相當貼心。一入場時工作人員會先比一張電子卡,然後就可以用佢去面店叫嘢食,然後食完走嗰時喺出口嘅收銀處賣單。而點菜後面店都會比一個「Call機」比你,食客只要安坐坐位,當食物準備好「Call機」就會響,通知食客去拎,貼心心餘都好得意!今次就試咗「無限大特製拉面」 $88 半價後 $44佢主喜特點就係用豬骨+雞作湯底,味道略濃,同平時嘅豬骨湯算幾有分別,但唔慣嘅人可能會覺得有啲怪。麵條的質感還好,質感都算爽口彈牙。不過豚肉真係有啲失色,雖然層次幾靚,不過肉質麻麻、咬落有啲
佢主喜特點就係用豬骨+雞作湯底,味道略濃,同平時嘅豬骨湯算幾有分別,但唔慣嘅人可能會覺得有啲怪。麵條的質感還好,質感都算爽口彈牙。不過豚肉真係有啲失色,雖然層次幾靚,不過肉質麻麻、咬落有啲實。反而溏心蛋幾好食,首先賣相對辦,而且仲流心!不過最重要係「無限大」嘅面包埋溏心蛋,其他面店都要另外加錢先有笋、蛋等等。 另外,都叫咗「無限大王者餃子」 $30 半價後 $15
一客六隻,餃子皮唔會太厚,都煎得幾香脆,無過燶,而且餡料豐富,有豬肉有菜,而且比例幾好,有肉感有咬口,因為試過朋友喺別店叫嘅煎餃,真係全豬油入口即用,唔太好食,反觀「無限大王者餃子」真係值得一讚!