2020-12-02
鮨一日本料理-最新嘅荃灣西分店剛開業,位於荃灣大壩街79號,就在荃灣廣場對面,此前累積不少人氣,在疫情趨嚴重底下,食客也不少,這星期二晚上也告滿座。刺身 (金目鯛四切$188、劍魚腩四切$88、活赤貝$52/隻): 金目鯛可算係日本鯛魚嘅代表,魚肉白裡透紅,富油脂,魚味香濃且無腥味,雖然價錢稍貴,但都係意料之內;劍魚腩非常目肥美,魚油豐富,咬下去即有大量魚油溢出,相當鮮味,魚味亦相當突出;活赤貝係食其質感,新鮮且爽彈,帶微微咸香。蟹肉牛油果凱撒海律 ($78): 蟹肉鮮甜,份量不少,配以牛油果、沙律醬及蟹籽,整體味道層次相當豐富,既鮮且甜,搭配得唔錯。蒲燒鰻魚 ($98): 鰻魚幾肥美厚肉,肉質爽實唔會散開,肉汁亦不少,最重要係蒲燒唔會太甜,唔會搶左鰻魚嘅鮮味。鹽煮枝豆 ($32): 友人鍾意食,基本上只係有淡淡鹽味嘅枝豆,一粒粒枝豆咁擠出黎都幾治癒,食過不停。牛肉稻庭湯烏冬 ($88): 採用昆布湯,帶日式醬油味嘅香甜,味道清甜但又唔會覺得太rich太膩,與稻庭烏冬幾夾,烏冬幼滑細膩,爽滑無比,而牛肉都幾重牛味。巨峰梳打 ($28): 加左巨峰果醬嘅梳打汽水,的確係幾好飲,幾清甜re
巨峰梳打 ($28): 加左巨峰果醬嘅梳打汽水,的確係幾好飲,幾清甜refreshing,飲得就唔好睇糖份吧!
以下是部份餐牌資料供參考:-