2021-08-06 1051 views
今日同事全部請曬假   得我一個人做孤獨的美食家   所以近近哋就落樓下  愛味道 i-Tasty  餐廳座落於香港科學園第三期   即係最近民居嗰邊   唔係近火車站嗰邊    喺19W大樓地下   科學園大樓有分W同埋E   W即係西邊係近吐露港公路嗰邊  E即係東邊係近個海嗰邊今日見到有咖哩牛腩飯   咁就唔使諗喇  即刻決定今日就喺呢度食午飯   點解呢?   因為咖哩牛腩飯就唔係日日有嘅   至於邊一日會有?    呢個係廚師嘅最高機密    係連收銀姐姐都唔會知   只可以碰運氣     而呢度嘅咖哩牛腩飯   我個人覺得應該係科學園咁多間餐廳入面做得較好嘅    咁喺科學園搵食   尤其是食午飯   如果唔想同人逼呢   就最好十一點半食    咁樣會慳番好多等待嘅時間   慳返等位嘅時間   慳番點餐嘅時間   慳返等待食物嘅時間    咁慳埋慳埋你就會多咗好多時間努力工作呀!  係咪?  那你見到啦而家11點34分   餐廳基本上係冇乜人   所謂一望空闊,若脫籠之鵠係咪? 叫完餐   畀完錢   就坐低等   望住個大電視睇下幾時到你個號碼   如果幸運地搞出你個號

叫完餐   畀完錢   就坐低等   望住個大電視睇下幾時到你個號碼   如果幸運地搞出你個號碼呢     咁恭喜你  你可以前往攞餐    呢個呢就係我今日食嘅咖哩牛腩少飯

配酸菜一碟

配任食指天椒   配任食青蔥    配辣椒醬   再配埋辣椒油
仲有免費紙巾任用
白飯就唔知係唔係任裝    不過我係叫小飯嘅  啲師傅呢就通常要多飯嘅   亦都聽過有人係走犯嘅   應該係走飯先啱

咁我個人係唔鍾意食日式咖哩嘅   係得個甜字   就算所謂極辛口都係得個甜字

更加唔鍾意食好似葡國雞咁樣嘅咖哩   完全冇味

亦唔鍾意食正宗印度咖哩   有啲香料嘅味道太濃頂唔順

呢度呢種港式咖哩比較啱我口味   所以如果菜牌上有咖哩牛腩   我都會幫襯

呢度仲有個雪櫃   入面係有啤酒㗎

如果唔想飲樓上七十幾蚊一杯嘅生啤    又唔想行到去 7 10 1 咁遠去買    呢度比較就腳
仲有其他好食嘅嘢   下次食咗再同大家分享

今日嘅食物批評文章算寫得比較詳細同長氣少少    當然啦!   同事全部請曬假    得返我一個獨守辦公室   當然係要努力工作啦!   係咪?
2021-08-06
$58 (Lunch)