2020-09-07 40 views
最近心情唔太好,想去馬灣行下散心影下相,慢活人生。一落車見琴呢間禁夏日風既餐廳就好自然入左去,原來係一間土耳其餐廳地方唔算大,似親民預店,期間有唔同既街坊入黎say hi 閒談幾句,現時香港真係好少店舖係禁親民!呢間土耳其餐廳叫「熱沙咖啡」特色池園素雞糙米飯睇落係田園、健康既味道,包括有羽衣甘藍、鷹嘴豆、素雞,配上番石榴汁,令到整個感覺酸甜又清新!素菜焗薯岩哂我男朋友鐘意食素食,伴碟有羽衣甘藍!睇落好似一舊普通既薯仔禁,佢包涵唔同既蔬菜,紅椒、枝豆、椰菜等等,營養價值斬非常豐富!點解我會話係新體驗?因為呢度有位國際咖啡師HAHACHAN 坐陣,雖然我唔知佢幾時會出去演講、街頭沖咖啡,而我同朋友都好好彩,能聽君一席話,勝過十年書!好啦唔HARD SELL 土耳其咖啡由哥倫比亞、巴西、傳統土耳其咖啡既做法,經過熱沙傳熱,達至溫度平衡!過程一啲都唔簡單大家有興趣都可以嘗試一下,咖啡師好有耐性會教導如何烹煮一杯靚咖啡!有會教導土耳其既文化,真係獲益良多,我會落糖💕 精品咖啡咖啡師會沖製、品賞咖嘛既味道、方法每一啖都會唔同味道,每一啖都會係一杯全新既咖啡☕️精品鴛鴦古樹茶葉味道係源遠流長,仲有磁場
呢間土耳其餐廳叫「熱沙咖啡」

特色池園素雞糙米飯

素菜焗薯

土耳其咖啡

有會教導土耳其既文化,真係獲益良多,我會落糖💕
精品咖啡
精品鴛鴦
古樹茶葉

味道係源遠流長,仲有磁場!茶,都唔好睇小!
不管係咖啡定茶,只要有心都可以好好品嘗當中既細膩、味道、文化