冇得去旅行🥲,就係香港不斷自製小旅行俾自己,所以就去咗馬灣沙灘兼試吓土耳其🇹🇷熱沙咖啡呢度除咗可以飲熱沙咖啡,亦都可以有體驗班自己整熱沙咖啡,咁就當然要試整喇老闆係土耳其人,而老闆娘係土生土長香港人,都係住喺馬灣,為咗喺香港推廣土耳其文化,所以就喺馬灣到開咗呢間Cafe,所以都係當做街坊生意。熱沙咖啡☕️顧名思義就係用熱嘅沙嚟煮咖啡,啲沙係喺土耳其拎返返嚟,專門for煮咖啡用。將咖啡壺放上去熱沙慢煮,煮滾後拎走,冷卻左少少之後再煮,來回幾次,拎咖啡豆逼出咖啡油,入口就會細滑幽香,比起一般coffee shop嘅咖啡更香,值得一試。土耳其人鍾意食甜食,所以咖啡會另外每一粒土耳其糖,我本身就唔鍾意食甜野,而粒糖真係好甜,淺嘗少少就好了😂價錢上面都偏貴少少,但係如果當係去咗個小旅行,咁就值得啦

熱沙咖啡☕️

價錢上面都偏貴少少,但係如果當係去咗個小旅行,咁就值得啦

2022-07-01 550 views
入到馬灣本身想食米九十點知已經啲set lunch已經差唔多賣曬,咁就去左食土耳其菜,呢間餐廳既裝潢好似去左外國咁,又可以體驗沖土耳其咖啡,好chill!特色園池素雞飯 $98鍾意食素既朋友有福了。呢個素雞飯既材料好足,除左沙律菜仲有鷹嘴豆蓉翠玉瓜等等,豆蓉既味道好特別,有少少似食緊薯蓉咁。至於素雞,口感比普通既雞肉煙靭,好香口,而且完全唔似酸齋,味道好似雞!土耳其咖啡(連體驗) $80店員會教你點樣沖土耳其咖啡,流程唔算繁複,好易就學得識!沖完咖啡店員會頒一張證書證明你識沖。咖啡會配上一粒土耳其軟糖,可以先食左再品嚐咖啡!但我覺得第一啖好難試到咖啡既香味,反而係俾軟糖既味道掩蓋左。咖啡係比齋咖濃少少,冇咩酸味,幾好飲,可以再試!

特色園池素雞飯 $98

土耳其咖啡(連體驗) $80

馬灣都係一個唔錯嘅旅遊景點,適逢假日,就嚟到呢度閒逛慢活一下。一直都知道喺馬灣呢邊有一間主打土耳其風嘅餐廳。🇹🇷今日難得嚟到就入去幫襯下啦。😎一開始已經比店內嘅佈置吸引咗,入到店舖門口就擺咗各式各樣嘅土耳其小食同埋茶包等嘅商品。喺店員安排好位置之後,就點咗一客土耳其招牌烤雞半份🍗同埋主打嘅土耳其熱沙咖啡!☕️佢嘅招牌土耳其烤雞非常之大份,烤雞烤都好靚香噴噴,味道亦非常可口。伴上大量嘅蔬菜同埋充足份量嘅白飯,如果胃口唔算大嘅朋友可以兩個share食都得!🤪至於佢主打嘅土耳其熱沙咖啡,睇到佢個製作方法都覺得係好傳統,係一個幾難忘嘅體驗。咖啡香滑濃郁,鍾意飲咖啡嘅人都可以試一試。

招牌土耳其烤雞半份
2022-04-17
Type of Meal
Lunch
招牌土耳其烤雞半份
  • 土耳其招牌烤雞半隻
  • 土耳其咖啡
2022-06-15 392 views
隱世小店,城市中的綠洲,香港城市人工作排第一,節奏急速,好容易積勞成疾,難得城市附近,馬灣入面有一間優閒餐廳,適合喜愛慢活的你,入到馬灣,一定要光顧,係一間充滿人情味的特式餐廳,餐廳佈置簡僕,具有中東土耳其色彩,一入門口已經見到好多土耳其擺設,地方雖小,但充滿家的感覺,老板同員工都好有heart,令人心情放鬆,食物指數更加是👍👍👍好到爆標,出街食反,最忌食到一d冇heart, 而且唔新鮮嘅食物,呢度食物,唔會刻意調味,令你食得開心,又安心,優點多不勝數,還是自己入去感受一下啦!
  • 所有土耳其特色食物
2022-06-04 292 views
之前去左馬灣,就係為左試吓呢間熱沙咖啡☕️佢有啲土耳其民族服飾可以着,一路煮一路影相📸️🤣唔好以為會好大杯,土耳其咖啡味道偏濃,而且佢冇過濾左啲咖啡粉,飲到最尾會飲到咖啡渣。不過都算係一個唔錯嘅體驗,喺香港都冇咩地方可以體驗到,都幾得意嘅。因為都有土耳其燈嘅裝飾,都幾有心思!甜品方面我就覺得冇咩特別,都係偏甜🤔🔸開心果酥餅🔸朱古力心太軟流心蛋糕🔸土耳其熱沙上煮咖啡🔸鮮榨紅石榴特飲📍#熱沙咖啡 (#馬灣美食)馬灣珀林路大街村東11號地舖
之前去左馬灣,就係為左試吓呢間熱沙咖啡☕️

🔸開心果酥餅

🔸朱古力心太軟流心蛋糕
🔸土耳其熱沙上煮咖啡

🔸鮮榨紅石榴特飲

📍#熱沙咖啡 (#馬灣美食)
馬灣珀林路大街村東11號地舖
2022-05-19 252 views
難得近母親節入馬灣玩,下午玩完水瞓完,晚上出發搵食。土耳其菜感覺好小地方有, 一行人決定去試下啦!落緊雨,門口燈牌幾靚!室內位置唔多,只有一張4人枱,幾張2人枱,同吧台有幾個位。裝修幾靚幾有feel。價錢唔平,加上唔肯定土耳其菜啱唔啱食。最後決定叫幾個share試下先。土耳其招牌烤雞(半隻) $178店員小姐的推介,說剩下一份了,提議我地可以試試。份量不大,雞肉幼嫩,香料有小小辣。蒜香牛仔骨$188我覺得是今天所有菜之中最好味,如果再來我會選這個。秘製雞肉烤餅$178味道不錯,有餅有雞肉同香料,均衡之選。廚師特式牛肉薄餅$158味道比較特別,是薄餅底, 餅邊烘到有些小脆。pizza的香料味很濃烈,有些辣。熱沙拿鐵(+$30)熱沙咖啡是店名,但不太想飲咖啡,店員推介可轉拿鐵就來試試吧!飲一口覺得的確和平時的不太一樣,飲落覺得口感柔順些。所有食物的份量不算大,大食一d都會唔夠食。2個人最小要叫3個先會夠。店裝潢得很有氣氛,食物味道都不錯。如果不介意價錢,是一間很值得一去的店。
難得近母親節入馬灣玩,下午玩完水瞓完,晚上出發搵食。
土耳其菜感覺好小地方有, 一行人決定去試下啦!

落緊雨,門口燈牌幾靚!

土耳其招牌烤雞(半隻) $178
土耳其招牌烤雞(半隻)

店員小姐的推介,說剩下一份了,提議我地可以試試。
份量不大,雞肉幼嫩,香料有小小辣。

蒜香牛仔骨$188
蒜香牛仔骨

我覺得是今天所有菜之中最好味,如果再來我會選這個。

秘製雞肉烤餅$178
秘製雞肉烤餅

味道不錯,有餅有雞肉同香料,均衡之選。

廚師特式牛肉薄餅$158
廚師特式牛肉薄餅

熱沙拿鐵(+$30)
熱沙拿鐵

飲一口覺得的確和平時的不太一樣,飲落覺得口感柔順些。

2022-05-07
$300 (Dinner)
蒜香牛仔骨
廚師特式牛肉薄餅
熱沙拿鐵
2022-04-19 357 views
首先當日一去到一點 無位, 話等電話 但問清楚到底要等幾耐都答唔到我地 其實只係想知道等幾耐 預返時間返黎 咁都答唔到 ?個店員同客人溝通已經有D問題!仲要問其他店員先知 叫我地2點3返黎就會有新一輪 我地都OK既, 到我地2點返到去都仲講緊D客未食完未拾好台要等多陣, 但前面有個岩岩15分鐘前黎walk in既couple 只係比我地提前問左佢 佢就比人入左先 安排好混亂囉咁你留個電話其實都唔會打返比人啦?亂入都得啦?直至入到我地入餐廳, 落左兩樣order, 一個烤雞半隻, 一個牛肉PIZZA, 同兩杯熱咖啡 等左35分鐘 先有一杯latte, 由於坐Bar台既關係 全程等候既過程我地都聽到佢地係廚房同員工之間的交流, 只見不停出緊其他台的食物同佢地既甩漏/出錯單/野食無黎到 其他客人都決定取消唔要, 而我地既野一樣都未黎而所謂既土耳其咖啡只係係熱沙上面整熱左D咖啡 倒完出黎成杯都係咖啡渣真係好意思拎比人飲??大概過多3個字, 先黎左份牛肉薄餅 係薄餅既 不過一D牛肉都搵唔到而呢個時侯佢地既客人開始走得7788 D員工就開始係廚房開始食野/玩/閒談好明顯唔係跟緊單, 而我地orde

安排好混亂囉咁你留個電話其實都唔會打返比人啦?亂入都得啦?

真係好意思拎比人飲??

好明顯唔係跟緊單, 而我地order既另一樣烤雞係無出現過!!

直至我地追問既時侯話幫我地問下, 睇完張單話廚房刪左個烤雞 就算 亦都無正面回答我地
下?係咪應該覆返個客廚房出錯既原因?
道歉都無句喎!處理手法好有問題囉!
而係我地決定唔再等落去要取消
而埋單個陣由於叫左兩個餐, 而一個餐取消左, 所以有一杯野飲要收我地正價價錢, 實在唔合理!事源係你地人為既漏單 唔負責任 態度散漫仲要客人比返正價既飲品價錢去承擔 真係比錢買難受!!

入到黎馬灣以為有特色既土耳其菜 點知換黎一肚氣 真係好難唔寫返個劣評
除左食物好普通好無特色之外 最差劣係員工既態度 好難受既體驗!!
同埋知道點解要等咁耐呢餐飯
因為佢地做得好慢/ 同出錯單 因為等等等先會食咁耐都仲未拾好台比下一個客人!
2022-04-15 336 views
本身黎到馬灣係想食另一間嘅,無奈果間得番兩樣野食揀又唔啱食,難得入到黎馬灣,所以就係openrice搵左間特別啲嘅餐廳,專係食土耳其菜🇹🇷🔅土耳其招牌烤雞半隻 🍖$178個皮燒得好香脆🤩似炸子雞嘅味,入面肉質都好滑。沙律配菜酸酸地好開胃,不過烤雞下面配左飯底啲飯唔好食,又濕又冇飯味😂🔅廚師特色牛肉薄餅🍕$158薄餅可以揀牛肉或者雞肉。整體味道唔錯,加左好多配料落去整,餅底薄脆,好似食緊餅乾咁,味道清新,幾喜歡💕🔅土耳其咖啡☕️$45個杯好鬼靚🤩我去果日佢就配左無花果糖,店員話係邊食邊飲咖啡,唔知係咪飲唔慣,覺得兩樣野唔係好夾..咖啡味偏酸同埋冇乜咖啡豆香味,所以個人覺得一般般。呢到仲有教人整土耳其咖啡,可以即場自己學同埋體驗,都幾得意環觀周圍大部分都係黎飲咖啡同傾計嘅多,食主食嘅人就比較少,假日黎行下都唔錯,如果係海灘果邊落車行過黎都要10分鐘左右,想食野先就要留意落

🔅土耳其招牌烤雞半隻 🍖$178

🔅廚師特色牛肉薄餅🍕$158

🔅土耳其咖啡☕️$45

土耳其咖啡

土耳其咖啡
2022-04-03 1092 views
#pb食在馬灣獨特的土耳其熱沙咖啡☕又開拓新地方🤪 前兩日趁藍天白雲去左馬灣行下 發現原來係青衣可以好快過到去😍 今次先介紹呢間好特別嘅咖啡店🥰 店內充滿異國風情 好多馬賽克作品 仲有兩隻超痴人嘅狗仔❤️ 一路聽住音樂 一路嘆杯咖啡、同狗仔玩下 真係好舒服👍🏻.平日有6款Lunch set 價錢$98-$158不等😋 另外佢仲有焗薯、Pizza、甜品等食物 選擇非常多👍🏻 飲品方面以熱沙咖啡、天然養生茶為主🤪🔹土耳其牛肉和芝士焗薯🥔焗薯都幾大個👍🏻 入面有大量芝士、粟米、土耳其牛肉😋 味道唔算驚喜 正常發揮🤪 反而特別嘅係沙律入面加左翠玉瓜🤣🔹天然養生茶 - 左手香🍵推介❤️ 我都係第一次聽呢款草藥🤪 原來佢係一種台灣草藥 有消炎作用👍🏻 店外就種左整棵左手香 即叫即摘即煮😍 飲落酸酸甜甜 好易出口🥰 🔹Latte ☕推介❤️ 要介紹佢主打嘅熱沙咖啡啦🤪 店主親自係土耳其買呢杯熱沙咖啡機 好特別🥰 咖啡用熱沙嘅溫度先煮左一層咖啡油 再煮咖啡粉😍 店主話出左層咖啡油會香濃好多👍🏻 我今次叫左Latte 咖啡味比平時飲嘅香好多 少左咖啡嘅苦澀味😋 飲到最後會見到層咖啡油🤪.整體✨ 非常建議大家
#pb食在馬灣
獨特的土耳其熱沙咖啡☕

🔹土耳其牛肉和芝士焗薯🥔

🔹天然養生茶 - 左手香🍵

🔹Latte ☕

整體✨ 非常建議大家黎飲番杯飲品🥰 店內環境舒服到唔想走 店主們都好友善👍🏻 去完一次就好似去左個小旅行咁❤️

熱沙咖啡
馬灣珀林路大街村東11號地舖
2022-03-31
2022-03-08 433 views
馬灣。香港唯一的 #熱沙咖啡 體驗☕️這個體驗非常特別, 幻想自己去了一趟土耳其旅行吧。到訪當日和朋友試了以熱沙煮滾的鴛鴦(伯爵茶 x 咖啡),比想像中更香濃。為了令咖啡更濃郁,店員特意在熱沙上把咖啡煮滾了七次,還和我們分享喝咖啡是一種生活態度,要慢慢享受和品嚐呢。除了咖啡,這裏還提供正餐,土耳其軟糖、甜品等。(´▽`)後記:這一間非常有特色的小店,店員態度也非常親切,值得一試。和馬灣的日式新cafe cafeiki只相隔5分鐘路程,如果去馬灣的話,不妨到訪這兩間小店呢。(´▽`)怎樣去馬灣: 。中環(2號碼頭)坐船—-25分鐘/。葵芳(332號)荃灣坐(331號)巴士—-15分鐘/。青衣坐330號巴士—-10分鐘.巴士下車後,大概1分鐘步行路程便能到達啊—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•.
馬灣。香港唯一的 #熱沙咖啡 體驗☕️
這個體驗非常特別, 幻想自己去了一趟土耳其旅行吧。

除了咖啡,這裏還提供正餐,土耳其軟糖、甜品等。

(´▽`)後記:
這一間非常有特色的小店,店員態度也非常親切,值得一試。

(´▽`)怎樣去馬灣:
。中環(2號碼頭)坐船—-25分鐘/
。葵芳(332號)荃灣坐(331號)巴士—-15分鐘/
。青衣坐330號巴士—-10分鐘
巴士下車後,大概1分鐘步行路程便能到達啊

—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•

2022-01-25 528 views
位於馬灣珀林路,落船後行大約十分鐘就到,店面唔係特別起眼所以要比小小心機搵🤓一行入餐廳就感覺自己去左第二個國家,有好多土耳其裝飾、器皿同埋一路播住啲民族特色嘅歌🕌需要自己serve自己,另外野食用紙碟上有小小唔環保呢😞⁣⁣⁣⁣|Special soup 乳酪青瓜湯 Set+$25 (6.5/10✨)⁣⁣比較特別,係凍湯黎🙈店員有提我地記得撈勻面頭啲橄欖油同個湯先飲🥰飲落口頭兩啖有少少嗆口但係整體幾清新,雖然可能唔係香港人飲慣嘅味道但係都值得一試🥒⁣⁣⁣⁣|Bahce Veggie Chicken Rice ⁣⁣特色園池素雞飯 $98 (6.5/10✨)⁣⁣素雞粒唔係太多,勝在調味出色,酸酸甜甜咁好開胃,鷹嘴豆蓉都同沙律菜幾match👍🏻雖然哩個價錢下可以有更好嘅質素,但總體都算不過不失😛⁣⁣⁣⁣|Mersin Chicken 1/2 ⁣⁣土耳其招牌烤雞半隻 $178 (8.5/10✨)⁣⁣推薦‼️送上黎嘅時候已經聞到幾香,雞肉烤得啱啱好夠嫩,好惹味但係唔油膩😍跟沙律菜同少少飯,配埋一齊食又豐富又滿足,側邊嘅乳酪醬點雞或者飯都唔錯✨比較麻煩嘅係要自己切隻雞,朋友同我都唔係好識用刀所以食得有
乳酪青瓜湯

|Bahce Veggie Chicken Rice ⁣⁣
特色園池素雞飯 $98 (6.5/10✨)⁣⁣
特色園池素雞飯

|Mersin Chicken 1/2 ⁣⁣
土耳其招牌烤雞半隻 $178 (8.5/10✨)⁣⁣
推薦‼️送上黎嘅時候已經聞到幾香,雞肉烤得啱啱好夠嫩,好惹味但係唔油膩😍跟沙律菜同少少飯,配埋一齊食又豐富又滿足,側邊嘅乳酪醬點雞或者飯都唔錯✨比較麻煩嘅係要自己切隻雞,朋友同我都唔係好識用刀所以食得有小小混亂🤣⁣⁣
土耳其招牌烤雞半隻

|Malz Germany 黑麥汁 Set+$20⁣⁣
一般黑麥汁嘅味道,有氣甜度啱啱好☕️朋友餐飲用普通玻璃杯裝,所以order嘅時候專登問店員有冇邊款飲品會用特別啲嘅杯🙈店員就叫我隨便揀款野飲佢幫我地轉杯,最後用左貓貓杯好可愛💖⁣⁣

⁣⁣
總體而言野食質素唔係最top嘅味道,但係當入到馬灣感受下異國氣氛都唔錯。⁣⁣
$150 (Tea)
特色園池素雞飯
土耳其招牌烤雞半隻
2022-01-22 286 views
另一半熱愛咖啡平時手沖咖啡虹吸咖啡拉花都冇難度今次特登帶佢去學煮土耳其咖啡依個體驗好特別老闆好熱愛分享土耳其文化將佢嘅所見所聞同我哋交流而咖啡嘅味道同煮法都好特別喺呢度就賣一賣關子等你哋自己去體驗如果你都想慢活一下認識唔同嘅文化 等自己放鬆同享受一日呢間小店就適合你❤️熱沙咖啡 (馬灣)📍馬灣珀林路大街村東11號地舖
另一半熱愛咖啡
等你哋自己去體驗

如果你都想慢活一下
認識唔同嘅文化 等自己放鬆同享受一日
呢間小店就適合你❤️

熱沙咖啡 (馬灣)
📍馬灣珀林路大街村東11號地舖
2022-01-16 286 views
先order 聞名的烤雞,味道果然不錯,雞不太乾,推介👍甜品土耳其小麥餅,口感好好,推介x2. 當天玩咗煮咖啡,原來還有土耳其服飾給你著上,實在有一種旅遊開心啲感覺。店內地方雖然吾係太大,人情品卻滿滿的,充滿土耳其色彩的環境,店內還有活潑可愛的小貴婦🐶及氣定神閒的喵星人🐱。當然還有親切的店主及對㕑藝很熱誠的小帥哥🧑‍🍳。小帥哥的捲紫菜卷,味道很清新,加上他調出的醬料,配合一起吃更是一絕。👍
  • 土耳其招牌烤雞半隻
  • 土耳其小麥餅
  • 熱沙咖啡
講起馬灣,你會諗起咩?挪亞方舟?青馬大橋?但原來啲村屋有一間唔起眼嘅土耳其小店,熱沙咖啡好有特色(利申無玩),個甜品都好啱打卡!.1️⃣土耳其烤雞半隻($178)雖然店員極力推介呢個,話係土耳其特式菜,但我覺得一般🥲有沙律有烤雞,下面仲有飯。沙律係新鮮嘅,正常西餐廳發揮🥗個雞就只可以話期望過高🐔只係正常,雞唔係烤得特別皮香肉嫩,而且亦唔係好熱辣辣,所以同普通西餐廳嘅烤雞無乜分別。.2️⃣Künefe Cake土耳其地道小麥蛋糕($+88)少貴🥲但我覺得一場嚟到係要試嘅!面積都有6吋蛋糕咁大,底層係啲類似麥絲脆脆餅咁,上面就係雲呢拿雪糕🍦想講佢下面個脆餅暖暖地係可以拉絲!食落有種淡淡好舒服嘅甜味,唔係死甜,而個煙韌又脆脆嘅口感會令人食唔停。配埋凍嘅雲呢拿雪糕係好夾。.性價比:🌕🌕🌘🌑🌑美味度:🌕🌕🌕🌖🌑獨特性:🌕🌕🌕🌕🌗
1️⃣土耳其烤雞半隻($178)
2️⃣Künefe Cake土耳其地道小麥蛋糕($+88)
性價比:🌕🌕🌘🌑🌑
美味度:🌕🌕🌕🌖🌑
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌗
2021-11-15 312 views
去咗馬灣試呢間土耳其咖啡店平日嚟到 無人 影相好方便 哈哈然後我哋兩個人就分別嗌咗開心果酥$68:有跟埋雪糕同一塊蝴蝶酥一齊上,但整體上就有小小伏😂而且好細塊,味道都普通唔算太特別特色園池素雞包$128: 呢個味道不錯,但cp值有點低🤣🤣🤣🤣最後加錢玩咗佢哋嘅土耳其特色咖啡workshop,可以親身體驗煮土耳其咖啡,老闆娘好好人係側邊教,都幾好玩,同埋有土耳其衫同帽 可以借嚟影相打卡。味道上 都幾特別 可以一試
去咗馬灣試呢間土耳其咖啡店
平日嚟到 無人 影相好方便 哈哈