2024-04-11
呢一日心思思,做完治療後,立即沿砵蘭街直行,再次嚟幫襯呢間店舖。入到店後,立即安排我坐卡位嘅一邊,而店員已經拎好筆同紙起側邊等候,令我有啲壓力感。好彩我沒有選擇困難症,很快就決定要一碟食過翻尋味嘅炸魚皮,$15,牛坑腩加牛板筋幼麵,配熱咖啡,$70,一共$85。先嚟炸魚皮,而熱咖啡亦好快就到,麵就隨後到,雖然都等咗碗麵一段時間,但都無第一次咁耐。炸魚皮依然咁大碟,依然係咁脆,依然放落湯度會有滋滋聲,呢啲係新鮮食材嘅證明,無得唔服。坑腩好腍,牛板筋呢就啲肉食等到鮮味,但啲筋就真係好硬,雖然切得好碎,但都好似食緊硬膠咁硬,唔太好食。幼麵係蛋麵,唔係鹼水麵,好爽口彈牙,而且份量都好多,多嘅程度係比普通粉麵包嘅份量多,唔會係兩三著就食完,所以食嘅時候,一定要揚鬆先好食,因為佢嚟嘅時候,啲麵係壓起底,而且有啲實心,但啲麵係熟透嘅。至於碗湯就好失敗,好鹹,完全唔係清湯,成個飲食體驗最差就係個湯。而呢餐最大驚喜係咖啡,雖然我唔係好識欣賞,但飲落口嘅感覺好似連鎖快餐店嘅即磨咖啡,而唔似茶記嘅咖啡粉開出嚟嘅味道,好正。美中不足嘅係只有包裝白砂糖,而無咖啡糖供應,否則成件事會更完美。碗麵揚鬆後嘅賣相,可以
碗麵揚鬆後嘅賣相,可以見到麵嘅份量相當多
碗麵嚟嘅時候賣相,可以見到材料幾多之餘,係配有蔥及炸蒜
炸魚皮份量相當多,而且無添加及好新鮮,非常難得,而且只賣$15,絕對抵食