2024-12-04
Espresso Alchemy位於海港城既分店,環境舒適,室內裝潢以木質為主,加上店內燈光柔和,無論系想一個人靜靜地享受,或者同朋友聚會,都非常合適~🥢青醬雞胸沙律配檸檬醋汁沙律色彩繽紛,用上多款新鮮沙律菜、番茄乾等搭配,令人一見到就覺得好清新。雞胸肉煮得剛好,肉質鮮嫩,青醬味道香濃,為整體增添咗豐富層次感~淋上檸檬醋汁嘅酸味恰到好處,令沙律唔會過於油膩,整體口感非常清爽,做開胃菜一流。🥢檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治。外皮烤至金黃酥脆,包住雞煙肉同芝士,味道濃郁,充滿層次感。加入檸檬汁,輕酸感為整個三文治增添咗一絲清新,令人唔會覺得膩,真係好唔錯!🥢忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯意大利飯滑順富有彈性,黑松露醬香氣撲鼻而來,食落每一啖都充滿濃郁忌廉同松露香,搭配雜菌鮮味,口感相當豐富~🥢自家製香蕉蛋糕烘熱後香氣四溢,蛋糕鬆軟而不乾,內裡帶有細膩香蕉味。🥢Flat white飲品揀咗杯咖啡,香氣濃郁,奶泡綿密滑順,口感相當平衡,真係好適合搭配餐點~Espresso Alchemy地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
🥢青醬雞胸沙律配檸檬醋汁
沙律色彩繽紛,用上多款新鮮沙律菜、番茄乾等搭配,令人一見到就覺得好清新。雞胸肉煮得剛好,肉質鮮嫩,青醬味道香濃,為整體增添咗豐富層次感~淋上檸檬醋汁嘅酸味恰到好處,令沙律唔會過於油膩,整體口感非常清爽,做開胃菜一流。 🥢檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治。
外皮烤至金黃酥脆,包住雞煙肉同芝士,味道濃郁,充滿層次感。加入檸檬汁,輕酸感為整個三文治增添咗一絲清新,令人唔會覺得膩,真係好唔錯! 🥢忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯
意大利飯滑順富有彈性,黑松露醬香氣撲鼻而來,食落每一啖都充滿濃郁忌廉同松露香,搭配雜菌鮮味,口感相當豐富~ 🥢自家製香蕉蛋糕
烘熱後香氣四溢,蛋糕鬆軟而不乾,內裡帶有細膩香蕉味。 🥢Flat white
飲品揀咗杯咖啡,香氣濃郁,奶泡綿密滑順,口感相當平衡,真係好適合搭配餐點~ Espresso Alchemy