2019-05-21 923 views
聽聞呢度嘅滑蛋好出色,趁午飯時間專程嚟試下門口格局似酒樓,要上一層先係進餐嘅地方,一坐低侍應已經自動擺低是日例湯 - 白菜菜乾湯,下一下火都唔錯一般茶餐廳食到嘅呢度都有,成五六張餐牌,碟頭飯、炒粉麵、夜市小菜咩都齊,仲有埋標榜啱老人家食嘅長者餐。我哋此行為嘅係滑蛋飯,奇怪搵唔到相關嘅餐牌於是問侍應,原來滑蛋飯有個好有氣勢嘅名 – 黃袍系列,配搭唔同款式嘅燒味/吉列肉類,跟餐送熱飲於是我哋嗌咗黃袍系列拼叉燒、燒肉同雞脾滑蛋果然炒得好出色,坊間有啲茶餐廳會標榜落牛奶,反而令怕羶嘅人卻步,呢度嘅滑蛋冇嗰種羶味,依然保持到滑嫩,靠嘅就係廚師嘅功力叉燒厚切,冇咩肥膏啱曬鍾意食瘦叉嘅我,不過味道偏甜,整體有啲乾,唔算太令人難忘燒肉皮脆,有陣鹹香,但肥肉佔50%,下次會叫侍應盡量畀瘦啲嘅部位雞脾煮得剛好,夠滑嫩,保留到雞嘅鮮味三種燒味都會跟蔥蓉,呢個大配角無疑令成碟飯嘅味道更香更出色
聽聞呢度嘅滑蛋好出色,趁午飯時間專程嚟試下

於是我哋嗌咗黃袍系列拼叉燒、燒肉同雞脾

雞脾煮得剛好,夠滑嫩,保留到雞嘅鮮味

三種燒味都會跟蔥蓉,呢個大配角無疑令成碟飯嘅味道更香更出色