小妹曾經迷上色彩豐富的印度,更飛到當地旅行,這日,先生和印度同事晚飯,難得他們唔介意,我都跟埋一齊去。一行3人從上環地鐵站 C 出口步行一會,就來到同事推介的『印度皇』,餐廳光猛開揚且富印度特色,最舒服的卡座都給早到的印籍食客坐了,幸好中間的4 人枱都坐得舒服。是日由印度同事點菜~~~🤹🤹 芒果酸奶 $36印度菜其中一樣最吸引我的,一定是芒果酸奶,當中有濃郁的芒果和乳酪味,口味偏甜是印度特色,一飲清涼,而印度同事就飲啤酒。 日本生蠔 $112前菜竟然來一碟日本生蠔,真係估佢唔到~原來係老板特地為佢老友(印度同事)而準備的,想食都可以預訂,生蠔新鮮飽滿 , 海水味重,但當然唔能夠同Omakase 的生蠔相比。 瑪莎拉香燒春雞 $128先來的是印度名菜瑪莎拉香燒春雞, 橙黃色的瑪莎拉由多種香料組成,十分吸引。春雞先焗後煮,口感嫩滑且帶烤過的香味,而醬汁香料味道豐富,幾好味,是不錯的選擇。 印式芝士菠菜 $88健康又有營養的芝士菠菜,是印度經典的家常菜,主要材料有菠菜,蕃茄,香料和豆腐乳酪,最重要係完全無辣味, 菠菜蓉味道濃郁易入口,豆腐乳酪口感似布包豆腐,送飯食一流。 巴辣魚 $98辣度有

印度菜,有辣有唔辣~

菜品選擇都真係幾多 ~

裝橫富印度特色,色彩繽紛~

是日由印度同事點菜~~~🤹🤹

餐廳餐牌

芒果酸奶 $36
芒果酸奶

南瓜湯

日本生蠔 $112
前菜竟然來一碟日本生蠔,真係估佢唔到~

日本生蠔

瑪莎拉香燒春雞 $128

瑪莎拉香燒春雞

印式芝士菠菜 $88

印式芝士菠菜

巴辣魚 $98
辣度有4隻辣椒的巴辣咖哩可以選擇魚/牛/羊,自問都幾食得辣的先生,都被辣得甘拜下風,而印度同事就邊食得津津有味,邊流汗,場面攪笑,如果您喜歡勁辣,可以一試。

巴辣魚

食印度咖哩最不能缺的,
一定是飯和烤餅~~~🤹🤹

印式羊肉炒飯 $116
點了比白米飯更香口好味的羊肉炒飯來送咖哩,飯內羊肉份量極多,唯帶少許羊騷味,薑黃粉令炒飯粒粒金黃,配咖哩同食好開胃。

印式羊肉炒飯

蒜蓉烤餅 $26
面層塗滿蒜蓉,牛油和少許紅蘿蔔粒,
口感似麵包般煙韌,而餅底烤得香脆,
沾瑪莎拉同食,層次更為豐富。

蒜蓉烤餅

食完印度大餐後,我們都感到非常滿足, 同事果然無介紹錯,其中「瑪莎拉香燒春雞」做得尤為美味,我認為是必點的菜式, 餐廳在食物和禮貌方面都不錯,令人感到舒服自在,下次再來。

最後要多謝爭住埋單的印度同事,哈哈

印度皇
上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓

🌙月光太太

$258 (Dinner)
芒果酸奶
南瓜湯