黃竹坑新商場 Southside✴️商場內商店暫時不多,餐廳就幾間已經營業中,@皇后飯店 ,面積寬躺坐得舒服些,價錢合理,亦有晚餐提供。Since 1952 比我阿媽年紀仲大,絕對是經典中的經典。卡位闊落,全店以灰色為主調,帶點懷舊的感覺。因為想試signature dishes 所以揀咗 A la carte 爺爺羅宋湯$78前者果然是餐廳的靈魂,羅宋湯用料十足,有蔬菜的甜、牛肉的鮮,酸甜度恰到好處,十分醒胃,必飲周打魚湯$78有比較有傷害「周打魚湯」味道略淡,麵粉感重,喝幾口已經感到飽濟。甜餐包軟綿綿,暖暖地超好味前菜必點坊間也不易找到的皇后香草焗田螺$88入口牛油香味已衝入味蕾,估唔到田螺細細粒但鮮味十足,彈牙好食,是回憶嘅味道。還選了另一前菜是健康人首選蟹肉牛油果,青瓜沙律$148最讚是完全沒有加入醬汁,每口也突出鮮甜蟹肉,它和油潤牛油果產生協同效應,超refresh 又夠飽肚。主菜我地share 咗西班牙黑毛豬扒配菠蘿石榴沙律$268首先好surprise 超多脆卜卜薯條,加埋茄汁,令我地都食唔停手。西班牙黑毛豬扒以香煎方法處理,因為有咁上下厚度,相信令佢熟都有點難度,火喉要控

黃竹坑新商場 Southside✴️
商場內商店暫時不多,餐廳就幾間已經營業中,
@皇后飯店 ,面積寬躺坐得舒服些,價錢合理,亦有晚餐提供。

卡位闊落,全店以灰色為主調,帶點懷舊的感覺。

因為想試signature dishes 所以揀咗
A la carte

爺爺羅宋湯$78

周打魚湯$78

甜餐包軟綿綿,暖暖地超好味

前菜必點坊間也不易找到的
皇后香草焗田螺$88

還選了另一前菜是健康人首選
蟹肉牛油果,青瓜沙律$148

主菜我地share 咗
西班牙黑毛豬扒配菠蘿石榴沙律$268

西班牙黑毛豬扒以香煎方法處理,因為有咁上下厚度,相信令佢熟都有點難度,火喉要控制得好好,又怕生、又怕老。
幸好豬扒入口冇鞋口,有嚼勁,有肉汁,黑毛豬扒本身肉味也較濃,落小小鹽已充份突出其優點。

題外話:男經理服務好體貼、禮貌周周 👍🏻
食完可以傾吓偈慢慢坐。

2024-02-20
$370 (Dinner)
  • 羅宋湯
  • 甜餐包