2017-05-03
今晚帶爸爸黎呢度慶祝生日,佢眼見呢度既裝修古色古香,好有老香港情懷,就話其實呢度係九龍城寨一個由居民獨立自治既圍城,以前黃賭毒既地方,但係我就話宜家已經係搵食既好地方,除左係泰菜集中地,仲係其他特式美食鬥爭插旗之地。而呢間中菜館係位於南角道,外牆掛滿晒紅燈籠,容易辨認。Menu呢度既特式主打係需要提早預訂架,因為限量供應。由於我一早book定位,就梗係會預訂埋d特式野比爸爸啦。鳳舞手撕雞 $418呢個手撕雞淨係個賣相都有心思啦,雞有雞味,雞皮滑,雞肉嫩,而且芝麻香,正即燒脆皮香豬(例)$148呢個燒豬肥瘦均勻,表面有光澤,而且皮脆,肉幼嫩香滑,味道一流城寨石鍋海參 $62呢個海參上枱個時仲'咋咋'聲,證明佢夠新鮮滾熱辣,仲原條海參上,而且佢質感夠厚,好有口感,味道都唔錯不是粟米 $338查實呢條係魚黎既,不過佢好有創意咁將佢搞到好似粟米咁,食落好似食緊西檸雞既魚版菜甫蠔仔煎蛋 $98佢係平時食開既菜甫煎蛋同蠔餅既混合體,比蠔餅更有咬口,但係比菜甫煎蛋更有鮮味,而且火喉arm arm好,個蛋心仲係滑架,正啫啫芥蘭煲 $98呢個就不過不失,芥蘭都算係新鮮,食落唔苦澀
Menu
呢度既特式主打係需要提早預訂架,因為限量供應。
由於我一早book定位,就梗係會預訂埋d特式野比爸爸啦。
鳳舞手撕雞 $418
即燒脆皮香豬(例)$148
城寨石鍋海參 $62
不是粟米 $338
菜甫蠔仔煎蛋 $98
啫啫芥蘭煲 $98
呢個就不過不失,芥蘭都算係新鮮,食落唔苦澀