2020-05-10 335 views
如果講到我最鍾意嘅飲品,除左水就係茶!有時候自己係屋企只係飲開一、兩種茶或茶包;去茶樓飲茶D茶又唔係特別靚!好難滿足我嘅茶癮!最近知道尖沙嘴誠品開左一間【yú teahouse 瑜茶舍】品茶/茶葉專門店,所以就趁住星期五放工同朋友去relax 同扮文青一下!🍵Tasting:白牡丹冷泡茶當去到舖頭時,店員會先提供一杯白牡丹冷泡茶(或大紅袍冷泡茶)!白牡丹冷泡茶因為係低發酵白茶、味道清新偏淡、帶少少花香味、青草香,適合品茶前清清味蕾!🍵白毫銀針 $120:屬於白茶其中一種,而白茶係屬於抗氧化價值最高。白毫銀針採摘係茶芽部份,姐係新生出黎、最嫩、未成葉嘅部份。味道溫和容易入口,味道清新但不失產香、除左有白茶獨特花香、青草,仲帶輕微果香同回甘!怕濃茶味或新手可以試下!🍵東方美人比賽茶 $180: 屬於烏龍茶一種,“東方美人” 呢個名係由英國維多利亞女王起。而瑜茶舍嘅東方美人曾經攞過去比賽而且得過獎,所以 “比賽茶”個名就係禁黎!味道會比上兩款白茶濃郁,茶味更香濃,有其他天然茶葉少有嘅花果蜜香,非常特別同令人難以忘記!🍵紅茶曲奇:每壺茶都會附送一塊紅茶曲奇、唔含蛋奶、裡面有茶葉碎、而外面有黑芝

🍵Tasting:白牡丹冷泡茶

🍵紅茶曲奇:每壺茶都會附送一塊紅茶曲奇、唔含蛋奶、裡面有茶葉碎、而外面有黑芝麻碎,鹹甜交織,同茶非常match!