2016-03-04
信德最近開咗堆新舖,有好幾間食肆,早前同事見到有興趣,今日約埋一齊去試。睇餐牌大致係湘川滬菜,價錢比同業貴些小,亦有做午市套餐,二人前$218三樣餸,跟白飯,湯同甜品。可能因為新開張冇耐,碗碟非常乾淨,服務亦很妥貼。我地一行四人叫咗個二人餐,加多兩碗麵同一個小菜:鎮江肴肉 - 口感比食開嘅冇咁啫喱,肉絲份量多啲,明膠較少。毛血旺 - 湯底麻辣有勁,香辣惹味,大腸跟栢葉都好入味,唯豬紅味道欠奉。可以叫個陽春麵撈呢個湯,一定正!小籠包(四隻)- 湯汁好足,而且不羶不膩,肉餡冇實的的,不錯嘅小籠包。擔擔麵 - 有辣味,香料味亦足,唔會俾花生芝麻味蓋過哂,湯滑而不稠,入口順喉,係香港少見嘅質素。嫩雞煨麵 - 呢個有驚喜,普遍餐廳麵質會好稔,麵跟湯混為一團黏糊糊咁,呢度嘅麵吸到湯汁嘅雞香之餘,仲唔會稔到爛,青菜配搭佳,係色香味俱全嘅煨麵,難得!新疆孜然炒羊肉 - 呢個拎到近枱已經聞到孜然嘅香味,羊肉軟嫩唔太羶(有羊應有嘅羶味),惹味非常,餸飯一流。隨餐奉送:瑤柱粟米羹 - 味道平平,有少許瑤柱味。椰汁糕 - 一般啦,椰味都夠,如果加啲淡奶去造,味道會香啲濃啲,不過勝在唔太甜。臨走時個知客問我地啲
隨餐奉送:
瑤柱粟米羹 - 味道平平,有少許瑤柱味。 椰汁糕 - 一般啦,椰味都夠,如果加啲淡奶去造,味道會香啲濃啲,不過勝在唔太甜。
臨走時個知客問我地啲嘢啱唔啱食,閒聊咗兩句,仲介紹我地下次黎食水煮魚,同埋俾我試佢嘅私伙辣醬 - 鬼椒醬,堅辣,辣到扒响度。其實呢啲基本嘅留客技倆都只係門面嘢,不過令個客印象深啲又開心啲,呢啲先係今時今日應有嘅服務態度。