2019-06-20
首先是座位安排問題,當客人要求一個唔係職員分配既位置,即刻有面色睇。當日與友人於平日較早時段,即18:00留座慶祝生日,知道不會只叫2個菜式,故作出該合理要求。而下單後等候菜式期間,職員以眼神以及不斷議論紛紛,實在令我倆感覺不好。一共下3道菜式,1杯凍飲,另加有1款甜品3道菜式等候30鐘後一次過上,份量以及味道都可以接受。用餐過後,我示意侍應可以上甜品,該甜品為「芒果配棉花糖多士」。等候上甜品一共40分鐘,我於等至30分鐘時候曾作詢問,侍應回應因為個多士要焗所以需時較長。再等多10分鐘,甜品終於上,一個「焗左40分鐘既多士」上到飯枱,原來係凍既。認真而論,若果不是朋友生日,我絕對不會花40分鐘無事做等待甜品。本人明白亦體諒餐廳或人手有限,但該餐廳絕對有大量空間改善:1. 若果職員於下單時提醒客人等候甜品大概時間需要多少,就可以令客人自行衡量等候時間,免去客人花上完全不能夠理解既時間去等候。2. 此點更為重要,就是員工之個人態度以及操守。首先是因為座位問題被黑面對待,店鋪始終是於商場中之食肆,食客對服務有一定程度期望。再者,員工先稱該晚booking好full,但我倆於餐廳120分鐘直至
一共下3道菜式,1杯凍飲,另加有1款甜品
3道菜式等候30鐘後一次過上,份量以及味道都可以接受。
本人明白亦體諒餐廳或人手有限,但該餐廳絕對有大量空間改善:
再者,員工先稱該晚booking好full,但我倆於餐廳120分鐘直至離座,都唔見所謂的「好full」。
然後到甜品,若果真係如員工所講多士即焗所以要等,何解上枱後發現多士係凍呢? 其實若果直接坦白講廚房唔夠人手,等候時間會長少少,或令食客更易諒解。
惟該員工謊話一而再,再而三,令本人十分不滿,有辱智商之嫌。極期望餐廳正視問題並作出改善之策。