2017-05-09
去新蒲崗攀完石,一行三人就去附近食下,其實新蒲崗有好多平實的餐廳,我又喜歡發掘新餐廳,所以都唔一定要去大商場食。行左去新蒲崗廣場個邊,見到$48一板海瞻的banner,我地嘅靈魂就被勾走了,上二樓轉彎就到。本來朋友以為係中伏的,食完之後發現真係有驚喜。簡約的裝修,帶點日本風格。頭盤先食美國生蠔(6隻)都係$88,好抵食。肥美的生蠔真係好大隻,要好大個口先食到,味道比較淡身些。馬屎海瞻(一板) $48特價 ,$108原價,附紫菜。油甘魚(4片)$55,十分新鮮。小小的海瞻好甜,質地都好creamy,可以自行加上紫菜食,堆滿在同一塊紫菜上,非常滿足。仲可以自己創作料理,加上油甘魚同紫蘇葉上一齊食。小食性價比都好高,蝦兵蟹蓋(3件)$24,附蝦味醬。真係有蟹肉和蟹膏係入面,炸得好香口,味道不俗。什錦天婦羅($62)蝦菜各4件,菜類有南瓜、冬菇、茄子和蕃薯,附天婦羅汁。賣相超吸引,擺得好有美感,連蘿蔔蓉和薑蓉都放得咁靚。炸粉好薄,時間控制得十分好,冇炸過頭,蝦和蔬菜都好新鮮,味道一流,食得出師傅的功架。雞軟骨(3串)$28,基本上可以好普通,平放三串串燒,但係搭起左的擺法,令到佢不一樣。首先視
簡約的裝修,帶點日本風格。
仲可以自己創作料理,加上油甘魚同紫蘇葉上一齊食。
小食性價比都好高,蝦兵蟹蓋(3件)$24,附蝦味醬。
真係有蟹肉和蟹膏係入面,炸得好香口,味道不俗。
雞軟骨(3串)$28,基本上可以好普通,平放三串串燒,但係搭起左的擺法,令到佢不一樣。首先視覺已經好享受,再食的時候就係味覺加分,yummy。
食物每一次的上枱,都令我眼睛發光。三文魚茶漬飯$42,堆高左的三文魚、紫菜和葱粒,加上wasabi放在碗邊,一絲不茍,我以為自己去左高級食府食飯,小店的用心實在值得讚賞。茶漬飯白米好甜,湯味道調配適中,食左咁多炸野後,有refreshing的感覺。
另一特色鍋物麵豉大腸鍋$52,附芥末醬。材料有豬大腸、大葱和蘿蔔,miso soup味道清甜,大腸ok,蘿蔔可以再入味些。