2021-11-19
由於有海港城coupon 我地決定試下呢間出名食松露嘅餐廳😚 我地walk-in但好幸運地等左2分鐘就入左去~🙆🏻♀️ 餐廳牆壁同餐牌會介紹松露的品種及來源地 例如白松露味道最強烈而夏松露最清淡 staff服務都好貼心 環境服務都唔錯 👍🏼首先坐低會有3款餐包 配松露牛油同埋cream cheese 麵包仲係暖粒粒☺️仲好軟熟 有穀物喺面嘅反而會外脆內軟啲 松露牛油同cream cheese好香 配埋麵包真係一流 就嚟麵包碎都食埋😋😋ALOYAU DE BOEUF澳洲M6和牛西冷牛排. 松露 (160g) ($448)牛排我地食medium 切開係粉紅色嘅😍 西冷肉質偏鞋 但有咬口同埋都keep到juicy 油脂不多😋 而且冇醬汁 所以主要係食牛肉味而唔係松露味 一片片松露真係冇咩味 變左主角有點失色😮💨RISOTTO AU CRABE 意大利飯. 蟹肉. 松露 ($248)Risotto飯粒軟硬度滿意 蟹肉都算足夠 加埋三文魚子都幾清新👍🏼 但同樣松露味清淡 不太特別 感覺有點失望😦FOIE GRAS DE CANARD POELE 香煎鵝肝. 無花果. 松露($198)一直好鍾意
一直好鍾意鵝肝同無花果嘅配搭🥰 一面油膩一面清新 鵝肝入口即溶 感覺好滿足🤤🤤 配埋酸酸甜甜的無花果一齊食層次豐富😋 不過啲松露就變左裝飾咁😅😔
+($58)炒菇
我諗呢道配菜應該係最重松露味😅 炒得好香 滿意😋😋
Violetruffe ($88)
入面有truffle honey , mixed grape juice同 soda 提子味都幾重🍇 不過就略有藥水味😦😦
總括來說 感覺松露並沒有好好溶入菜式 我會希望食到更多松露味道 所以性價比不太高 真係有coupon先會去試