2021-10-30 328 views
.📍刈Bao台式創意小食📍 #饅頭去葵芳 #饅頭食台灣菜 #饅頭的掃街系列 #饅頭食麵包------------------------------1️⃣古早味腩肉刈包 ($35)新鮮整起♨️,但熱得嚟仲攞得上手。刈包係長橢圓扁形,size同拳頭差唔多大,包皮好薄;口感有啲似鬆軟版冇咁乾嘅饅頭🧐,有啲軟韌同回彈力;味道就甜甜地,有啲似用嚟夾扁皮鴨嘅潤餅🌯,夾住咗塊用滷水煮嘅大腩肉🥩,吸哂啲醬汁同油脂。腩肉肥肉部份偏多,煮得軟淋入味👍🏻,好易咬開,肥膏嘅部分入口即化,油脂香散發曬出嚟。刈包中間仲有生菜🥬、爽口嘅酸菜同醃蘿蔔,同甜甜地嘅滷水汁鹹酸甜交雜,面頭灑上花生碎🥜,豐富下個口感,整體都唔會話好油膩,味道上絕對合格。但係我覺得醬汁唔太香濃🙁,而且可能係個人口味問題,我覺得成個味道配搭有少少麈歸麈土歸土嘅感覺😅,加上份量唔大,呢個價錢我覺得唔太抵食。------------------------------◾包體:3.5/5◾內在餡料:3.5/5🔸整體評分:7.0/10🔸小編回頭率:6/10
1️⃣古早味腩肉刈包 ($35)
新鮮整起♨️,但熱得嚟仲攞得上手。

◾包體:3.5/5
◾內在餡料:3.5/5