2022-03-09 214 views
.📍刈Bao台式創意小食📍 #饅頭去葵芳 #饅頭食台灣菜 #饅頭的掃街系列感謝呢間黃色美食小店💛,佢哋好似做到3月12號就唔再喺葵廣營業,大家要好好把握機會幫襯下。------------------------------1️⃣綜合5號 ($42)🔹香芋地瓜球小編之前食過佢哋刈包就覺得係不過不失,今次試過佢哋其他小食就覺得原來地瓜球先係本體😂。地瓜球炸到啱啱好,外層微脆,木薯皮薄身軟糯,甜甜地,食到好香原材料嘅味道🍠;芋泥質地偏稀滑,但係餡料充實,味道都足夠香甜,整體可以話係個口感豐富嘅甜食。◾評分:7.6/10🔹原味鹽酥雞呢個小食都整得唔錯,每嚿雞都頗大粒,炸皮厚薄適中,帶有Q彈口感;雞肉非常嫩滑,雞味濃郁😍,椒鹽調味恰到好處,唔會死鹹,呢個都推薦。◾評分:7.5/10------------------------------🔸整體評分:7.6/10🔸小編回頭率:6.5/10我哋有緣再見!
1️⃣綜合5號 ($42)
🔹香芋地瓜球
◾評分:7.6/10

🔹原味鹽酥雞
◾評分:7.5/10
🔸整體評分:7.6/10
🔸小編回頭率:6.5/10

我哋有緣再見!
2022-03-03 121 views
食完甜品之後就係時間食正餐😂呢間刈包都想食好耐嫁啦,終於有機會食🤩價錢好抵,CP價好高嘅一間小店!古早味腩肉刈包餐加魷魚圈🦑 $47等左一陣就有啦,腩肉一半肉一半肥🐷岩岩好😍舊肉唔算大舊,同埋都好入味,同咬落好juicy,無油油嘅感覺😋而個刈包就幾Q彈,唔會因為有肉汁醃住就好快變做林啤啤咁,加埋其他配料一齊食好好味🥳魷魚圈🦑就正常發揮,重點都係好夠熱,因為岩岩炸起🤙🏻推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️幾抵食,同埋又幾好食😋

古早味腩肉刈包餐加魷魚圈🦑 $47

推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️幾抵食,同埋又幾好食😋
2022-01-22 171 views
刈Bao台式創意小食 (葵芳) @guabaohk 去葵廣又係掃街時間🤤🤤🤤咩都想食😆所以揀左自選3拼 香酥花枝丸香酥杏鮑菇香芋地瓜球3款都好食😋全部新鮮即炸~最推介香芋地瓜球~外層香脆👍🏻內裡煙韌芋頭餡👍🏻👍🏻👍🏻好香甜,勁正杏鮑菇好juicy~一d都唔乾🤭
刈Bao台式創意小食 (葵芳)
 @guabaohk

去葵廣又係掃街時間🤤🤤🤤
咩都想食😆所以揀左自選3拼
香酥花枝丸
香酥杏鮑菇
香芋地瓜球
3款都好食😋全部新鮮即炸~

杏鮑菇好juicy~一d都唔乾🤭

2022-01-20 92 views
個包好軟熟🥰🥰🥰拎上手lum lum 地🤣🤣🤣暖粒粒🥰🥰🥰 (感覺係同平時嘅饅頭唔同味道都唔同🤣)今次叫左個鹽酥雞🐓🐓嘅餡加黑松露醬🍃🍃🍃個醬簡直點綴左所有野😍😍提升左整體感覺🥰🥰🥰🥰美中不足🤣🤣🤣食個下啲雞會係左右2邊跌曬出黎😩😩之後要夾返落個包度就少少煩🤣🤣🤣不過好食就得啦!😎😎😎附上被我咬過一啖嘅包🤣🤣🤣🤣去開幾建議試下 🤤🤤
個包好軟熟🥰🥰🥰拎上手lum lum 地🤣🤣🤣
暖粒粒🥰🥰🥰 (感覺係同平時嘅饅頭唔同味道都唔同🤣)
今次叫左個鹽酥雞🐓🐓嘅餡加黑松露醬🍃🍃🍃
個醬簡直點綴左所有野😍😍
提升左整體感覺🥰🥰🥰🥰
不過好食就得啦!😎😎😎
附上被我咬過一啖嘅包🤣🤣🤣🤣
去開幾建議試下 🤤🤤
2021-07-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-10-30 328 views
.📍刈Bao台式創意小食📍 #饅頭去葵芳 #饅頭食台灣菜 #饅頭的掃街系列 #饅頭食麵包------------------------------1️⃣古早味腩肉刈包 ($35)新鮮整起♨️,但熱得嚟仲攞得上手。刈包係長橢圓扁形,size同拳頭差唔多大,包皮好薄;口感有啲似鬆軟版冇咁乾嘅饅頭🧐,有啲軟韌同回彈力;味道就甜甜地,有啲似用嚟夾扁皮鴨嘅潤餅🌯,夾住咗塊用滷水煮嘅大腩肉🥩,吸哂啲醬汁同油脂。腩肉肥肉部份偏多,煮得軟淋入味👍🏻,好易咬開,肥膏嘅部分入口即化,油脂香散發曬出嚟。刈包中間仲有生菜🥬、爽口嘅酸菜同醃蘿蔔,同甜甜地嘅滷水汁鹹酸甜交雜,面頭灑上花生碎🥜,豐富下個口感,整體都唔會話好油膩,味道上絕對合格。但係我覺得醬汁唔太香濃🙁,而且可能係個人口味問題,我覺得成個味道配搭有少少麈歸麈土歸土嘅感覺😅,加上份量唔大,呢個價錢我覺得唔太抵食。------------------------------◾包體:3.5/5◾內在餡料:3.5/5🔸整體評分:7.0/10🔸小編回頭率:6/10
1️⃣古早味腩肉刈包 ($35)
新鮮整起♨️,但熱得嚟仲攞得上手。

◾包體:3.5/5
◾內在餡料:3.5/5
🔸整體評分:7.0/10
🔸小編回頭率:6/10
2021-10-26 226 views
古早味腩肉刈包$32好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境衛生:🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:黃店。包鬆軟,中間夾著生菜、花生碎、腩肉。腩肉醃過再烤,再淋上很多秘製醬汁,所以不會有乾身感覺。此店亦有售台式小食如香芋地瓜球、鹽酥雞等,下次再到訪會試試這些小食。
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境衛生:🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
2021-09-05 255 views
刈包是台灣知名小食,那是在蒸過的半圓形麵糰中夾入配料。今次這家打正旗號,當然必需要試了。獨特香氣使這黑松露雞刈包有種fusion 的感覺,刈包軟熟,有種包的甜味。來到台式小食店,必須點鹽酥雞,這裡還有甘梅粉呢,是夜市的味道!雞炸得剛好,外脆內嫩,加上甘梅粉,酸酸甜甜的,真令人大呼不夠吃呀!這裡的香芋地瓜球也是超喜愛的,一咬下去,香芋餡軟軟糯糯的,外脆的地瓜,香氣迫人。想念夜市,來這裡解一解饞也不錯!

想念夜市,來這裡解一解饞也不錯!
2021-07-19 373 views
好耐冇去葵廣掃街,最近疫情穩定返。終於開心去掃街,咁多小食店林林總總花都眼亂之際,就俾佢台式小食店ge刈包吸引咗😍,即刻叫黎試試佢。(小店全部食物即叫即整,大約需時5至10分鐘,食好野係要耐心等候🤩)1️⃣麻辣雞刈包 刈包有三種選擇:古早味腩肉、黑松露雞、麻辣雞。雖然佢招牌推薦係古早味腩肉,但麻辣雞我覺得夠特別,所以今次就試麻辣雞🐔刈包。個麻辣味都有四川風味,口味少重,但配埋刈包,甜甜地再加生菜🥬中和反。啱啱好。😚(刈包到手時都暖暖地,新鮮👍🏻)2️⃣甜不辣台灣地道小食,新鮮仲炸,熱辣辣,有風味台灣味(但個人認為配埋醬汁,可以無咁油膩感)店舖仲有多款台式小食,例如香酥鹽酥雞 、台式鹵水、芋泥球、地瓜球、花枝丸等。個胃唔夠大🙉,下次再試。滿分5粒星🌟—————————————-環境:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟CP值:🌟🌟🌟—————————————
好耐冇去葵廣掃街,最近疫情穩定返。

1️⃣麻辣雞刈包
刈包有三種選擇:古早味腩肉、黑松露雞、麻辣雞。

2️⃣甜不辣

刈包
甜不辣
甜不辣
2021-07-03 373 views
第一次食刈包, 呢度全部既刈包都係即叫即製,除左刈包之外仲有好多台式小食可以食,好似鹽酥雞、蚵仔煎、甜不辣咁。嗌刈包既套餐仲可以包一款小食添。1⃣️黑松露雞刈包(套餐:$42)刈包係好似饅頭咁,其實冇味🤣食落好鬆軟。但係入面包住既黑松露雞好有驚喜😳黑松露味好濃,雞肉好juicy一啲都唔乾,加埋有啲生菜,成個口感好正,雞肉夠嫩滑,加埋面頭既松露醬同埋沙律醬,超好食~醬夠味,但係唔會搶過雞肉本身既味道,成個包好好食!😋絕對值得encore!  2⃣️黃金芋泥丸(套餐+$2)呢個相對冇咁驚喜。有三粒,食落好脆,入面有啲芋泥,中間包住啲鹹蛋黃蓉,味道唔算濃郁。

1⃣️黑松露雞刈包(套餐:$42)

2⃣️黃金芋泥丸(套餐+$2)
黑松露雞刈包
黃金芋泥丸
黑松露雞刈包
2021-05-27 329 views
我一向對刈包真係無咩興趣 亦都未食過但呢間IG都好多人推薦所以就試咗叫咗個麻辣雞味包 $32 想加小食就$42變套餐但見小食普普通通唔算特別吸引所以就冇叫😂佢個包好軟熟好好食 啲雞都有6 7 舊咁但個重點係麻辣雞個汁到佢個汁唔算辣我諗譚仔10小左右都到啦😂😂😂$32唔算特別平 叫做對得住個價如果佢$20一個嘅話我諗我會叫返兩個嚟食因為佢個汁同個包真係超match😍😍😍下次去食我都一定會叫番麻辣雞😋
我一向對刈包真係無咩興趣 亦都未食過

套餐(+$10) 香酥杏鮑菇🍄
可能杏鮑菇本身會出水,所以啲炸粉
痴唔實啲菇,佢似係鹽酥雞但變左菇,不過抵讚嘅係炸粉好薄
2021-05-10 123 views
#刈Bao #sorriso_葵青區-好耐之前就有聽過呢間賣刈包嘅鋪,因為佢地有join葵聯黃嘅飯券活動,刈字讀做”艾”,夜晚見到潮食閣閂左就試下佢啦🫓黑松露雞刈包 $32個包食落好似饅頭咁,但偏向淋身,中間有好多黑松露醬,雞肉撈左啲沙津醬,後面墊左啲生菜,食落唔會覺得乾,好好食套餐(+$10) 香酥杏鮑菇🍄可能杏鮑菇本身會出水,所以啲炸粉痴唔實啲菇,佢似係鹽酥雞但變左菇,不過抵讚嘅係炸粉好薄#sorriso_新界 #sorriso_葵芳-📍 刈Bao台式創意小食葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T26&T27號舖🕑Mon to Sun 12:30~21:30-
#刈Bao #sorriso_葵青區

#sorriso_新界 #sorriso_葵芳
📍 刈Bao台式創意小食

🕑Mon to Sun 12:30~21:30
  • 黑松露雞刈包
建議:外賣買番屋企慢慢嘆,都仲脆👍平日夜晚去葵廣,無周末甘迫 同無甘大油煙,行得幾舒服,胃口都大啲,好適合喪食🤤 第一站當然係去到3樓 最喜愛既 泰讚了 同埋 刈包😋❤️今次試左:▫️麻辣雞刈包+黃金芋泥丸 (HK$42)▪️泰讚了 泰式傳統奶茶 (HK$26)絕對係可Encore 100次既組合✌🏻麻辣雞真係好好食,好脆口,麻辣味👍 黃金芋泥丸,真心大推。炸粉唔會好勁,入面芋泥仲要好綿 (味公主mode)泰茶繼續保持水準😌 食炸野點可以無杯凍飲先。泰讚了既泰茶係可以揀甜度同冰度架🙆🏻‍♀️
建議:外賣買番屋企慢慢嘆,都仲脆👍

第一站當然係去到3樓 最喜愛既 泰讚了 同埋 刈包😋❤️

今次試左:
▫️麻辣雞刈包+黃金芋泥丸 (HK$42)
▪️泰讚了 泰式傳統奶茶 (HK$26)

絕對係可Encore 100次既組合✌🏻

2021-03-30 255 views
⁣⁣⁣⁣ 刈包唔係常見有得買,而依間小食店就主打賣刈包同各款台式小食。⁣⁣⁣▫️古早味腩肉刈包餐 刈包味道好似饅頭甘,但口感比饅頭鬆軟好多。雖然都幾細個,但入面就有一大舊腩肉,肥瘦均勻,醃左有少少酸酸甜甜既味道,食落唔會油膩。個餐會跟自選一款台式小食,所以都算抵食。⁣⁣⁣▫️黑松露雞刈包餐味道正常水準,不過主要淨係食到沙律醬味😅⁣⁣⁣⁣▫️花枝丸、酥炸魷魚圈、香酥杏鮑菇⁣⁣⁣⁣⁣佢既炸物全部都係正常水準,香脆但唔會食到成口油,而三樣入面個人最中意係花枝丸。⁣⁣

▫️古早味腩肉刈包餐

▫️黑松露雞刈包餐
味道正常水準,不過主要淨係食到沙律醬味😅⁣⁣
⁣⁣
▫️花枝丸、酥炸魷魚圈、香酥杏鮑菇⁣⁣
2021-03-15 220 views
本來諗住食潮食閣,但真心勁多人,所以走咗去隔離試😛結果又幾好食~~~~~~~~—————————————————🍠薯花四號 (薯花配香芋地瓜球)$34今次試咗燒汁,冇諗過同個薯花咁夾🤤 嗰薯花仲要好外脆內軟💕💕超級脆卜卜💖但係冇諗過嗰香芋地瓜球會咁好食😚一咬落去就食到好香甜嘅芋頭味,呢個推薦💯💯🥔一兜薯花 $26—————————————————行開葵廣記得要試呢間!!💦💦食完炸嘢記得去對面Silence Universe 買嘢飲😚😚—————————————————#記得要分散投資 !!!
🍠薯花四號 (薯花配香芋地瓜球)$34
🥔一兜薯花 $26
行開葵廣記得要試呢間!!💦💦
—————————————————
#記得要分散投資 !!!
$30 (Lunch)