藍鰭吞拿魚專門店🐟|唔洗去日本都食到嘅鮮味🤩|推薦埋藏於鬧市中嘅日式飯堂🇯🇵|定食 Doraya「響くは遠く遥か彼方へ,やさしい歌は世界を変える」依幾日Plan緊下個月返鄉下旅行,終於可以瘋狂食好西睇靚景,今日推介下一間係香港成日食嘅刺身丼飯,位列係飯堂之選,高質推薦。定食 Doraya依間餐廳主打推薦藍鰭吞拿魚刺身丼,由大中拖羅到啖啖肉嘅赤身吞拿魚扒都有得品嚐,係香港都食到咁高質嘅吞拿魚刺身丼非常難得。-藍鰭吞拿魚四色丼定食 4.4/5⭐️餐廳主打多種吞拿魚部位,我個人推介藍鰭吞拿魚四色丼定食,丼飯有齊吞拿魚赤身,吞拿魚蓉,大拖羅刺身同埋炙燒大拖羅,唔洗選擇困難,一次過滿足到由肥到瘦,生到熟唔同食法同質感。赤身啖啖肉有鮮味無筋,好滿足。吞拿魚蓉份量多配搭刺身豉油撈埋壽司飯食非常開胃,重頭戲當然係大拖羅,大拖刺身肉眼可見嘅肥厚飽滿,入口觧甜肥美,不過有時會食到有筋,稍稍扣分。另外灸燒大拖亦非常肥美,炙燒逼出大拖嘅油香,入口即溶,超級滿足。另外定食可以揀壽司飯同白飯,當然係推薦壽司飯,仲有茶碗蒸同麵豉湯都水準之上。-火燒平目魚&藍鰭吞魚扒丼定食 4.2/5⭐️另一款推薦就係火燒平目魚&藍鰭
藍鰭吞拿魚專門店🐟|
唔洗去日本都食到嘅鮮味🤩|
推薦埋藏於鬧市中嘅日式飯堂🇯🇵|

定食 Doraya

「響くは遠く遥か彼方へ,やさしい歌は世界を変える」

-藍鰭吞拿魚四色丼定食 4.4/5⭐️

-火燒平目魚&藍鰭吞魚扒丼定食 4.2/5⭐️
另一款推薦就係火燒平目魚&藍鰭吞魚扒丼定食,灸燒過嘅平目魚(即係左口魚)表面微焦,油脂滿溢嘅左口魚都係入口即溶,而吞拿魚扒亦有輕輕炙燒,逼出魚油,新鮮肥美,逼出嘅魚油同壽司飯一齊食都係非常滋味。
火燒平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼定食

總結:餐廳主打吞拿魚丼飯,高質新鮮肥美嘅吞拿魚係Keep住令客人多次幫襯嘅主因,不過餐廳有時嘅大拖都會有筋,要多加留意,而餐廳其他刺身配料亦都非常有水準,滿足到想回味日本高質丼飯嘅朋友。

====
定食 Doraya(尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街8號H8 6樓

====
#定食Doraya#TsimShaTsuifood #尖沙咀美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#日本好西飯堂#吞拿魚專門店#刺身
====
有興趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,請大家Follow下我IG,比D支持✨:@healoop.foodie
火燒平目魚&藍鰭吞拿魚扒丼定食