2020-03-02
之前係電視見到介紹印尼牛丸(bakso),一直都好想去試下印尼菜。點知比我係openrice搵到呢間係西貢既白鬚旗艦店~佢既裝修風格同周圍既舖頭都好唔同,所以一眼就搵到。我一點幾去到已經係full曬,不過大家都好自律,食完就快快趣走人,所以轉枱轉得好快。一入到去,餐廳環境好舒服,枱與枱之間唔算迫夾 。佢呢度所有野都奉行自助形式,由scan qr code點餐,到斟水,都係自己黎既,如果可以我的話,佢地建議連餐盤都自己攞去比佢地回收,我覺得咁幾好呀~~整體黎講,佢地既食物唔太特別,什至我覺得似一般既泰菜。至於味道上,唔知係咪驚大家口味唔同,我就覺得全部食物係偏淡既,不過佢旁邊有印度醬油、鹽、糖、辣醬任你加,可以調較啱自己口味。印尼雞湯粉($60): 個湯底有淡淡既咖哩香,不過我嫌唔夠濃真。白鬚:呢個淨牛丸唔似出面普通既牛丸咁煙韌爽口,佢係比較冧身既,同埋會食得出係手打牛丸,又唔痴牙小食拼盤:拼盤既配答好似係成日換,所以要留意黑板寫是日拼盤係咩。咁多樣野我就最鐘意拼籃,算係乜都有得試下青檸梳打:呢個係餐廳其中一個招牌,但係我就唔係好飲得出青擰味烤豬頸肉飯:個烤豬頸肉真係烤得幾香,配埋佢有一