2019-08-22
我約咗沒有見面超過一年的妹妹仔朋友喺佢公司附近觀塘孔夫子餐館食午餐,妹妹仔話呢度啲點心做得很出色和很特別,但是妹妹仔遲到了15分鐘,叫我揸fit點菜,我專登揀咗餐牌最罕見的點心如下:1. 雞油菌鮮竹卷$42 - 由於餡料有趙口,所以我覺得腐皮在外層靱靭地都好夾,餡料有新鮮豬肉和鮮蝦的鮮味,點知妹妹仔朋友唔鍾意食,佢覺得鮮竹卷要稔才對。2. 柚皮蒸排骨$138 - 碌柚皮處理得很好,可惜沒有煨味,所以味道很差,有味道的排骨擺上免徵都沒有幫助。3. 黑毛豬叉燒腸粉$48 - 黑毛豬叉燒乾爭爭,起角刺口,腸粉的皮味道和質感都好,但係加埋依然係一個敗筆。4. 五香沙薑豬滕$60 - 豬的膝頭肉的質感爽口和脆口兩溝,但是用牙齒照這種感覺都是一種享受,但是這個味道有啲似肴肉,又有啲似急凍的德國鹹豬手,cheap左。5. 水煮魚片(小食)$56 - 用水煮汁灼的鯇魚片有細小的魚骨,由於我最近去過幾次鯉景灣的桃園小品食過麻辣鍋魚係成條鱸魚上,首先可以拆開骨頭,只食魚肉,而且麻辣則入面的花椒被隔走,被寵壞了之後就唔鍾意呢碟餸,因為咬到個口好多花椒碎,而且魚肉片沒有經過處理,灼完不夠滑口,而且水煮汁也不是
5. 水煮魚片(小食)$56 - 用水煮汁灼的鯇魚片有細小的魚骨,由於我最近去過幾次鯉景灣的桃園小品食過麻辣鍋魚係成條鱸魚上,首先可以拆開骨頭,只食魚肉,而且麻辣則入面的花椒被隔走,被寵壞了之後就唔鍾意呢碟餸,因為咬到個口好多花椒碎,而且魚肉片沒有經過處理,灼完不夠滑口,而且水煮汁也不是特別好食。
6. 茶界每位$13,叫咗水仙茶,茶葉的質素很好。
這裏的服務很好,今日午市全場爆滿,應該係因為我唔識叫菜,才搞到覺得冇樣點心好,下次都係叫返啲普羅大眾市民酒樓叫開的點心,相信一定比其他酒樓做得出色,因為這是小妹妹說的。