2013-04-19 242 views
今日有個國內D朋友黎香港玩兼探下我,咁我個朋友就話去穩個安靜地方食D好嘢,因為之前有個朋友極力推介過加拿芬有間日本餐廳HIBIKI,環境優雅高級,食物高檔又吾系太貴。一直就唔到時間結果無去到,今次機會黎啦,咁就訂番個位同朋友一齊食餐HAPPY下。到咗呢間餐廳果然沒令我失望,環境設計非常有品位,朋友都直誇好靓,放D輕柔日文歌感覺好舒適。入座後,侍應好細心講解價錢包括啲咩,介紹餐廳歡迎食肆, 又好細心幫我地圍餐巾。好,出動。。。。首先,當然要食即開生蠔啦,廚師為左新鮮,唔會一開始就開定好多,蠔身都偏溥,但海水味十足,好鮮呀,唔係浸鹹水個種。剛剛開出D生蚝真系新鮮搶口,加生檸檬去掉腥味,再配上辣椒醬,成個生蚝落口,好滑好鮮甜。之後冷盤,刺身有著新鮮D顔色,我們只系鍾意食三文魚腩,蘸上芥末醬油,滑入口中,鮮嫩甘香,毫無腥味,品質不俗,可惜擺盤很普通。親子甜蝦壽司呢個真系不容錯過,比國內什麽花之戀好吃不是一兩倍嘛,一定要一口吃掉,感覺滑溜鮮美的甜蝦和一觸即破的大大顆魚子在最裏面融合出奇妙的味道,有點鹹,有點甜,很鮮,微微腥,少少醋飯的酸,和米粒的甘,好難形容,記得要試。蟹肉醸乌贼睇落賣相唔錯,食

好,出動。。。。

蟹肉醸乌贼睇落賣相唔錯,食用起來口感都算特別,第一次試過用乌贼包嘢食,外脆內香。
蔬菜海鮮卷呢個鍾意食,薄薄D蔬菜餅皮包咗蔬菜青瓜絲,再加D魚肉蟹子,口感都幾清爽架。
蛤仔海鮮湯做得味道都幾好,蛤仔鮮甜多肉,湯汁香甜。
食咗好多海鮮,點番個串燒。肉串新鲜夠大塊。由於雞肉天生比牛肉嫩些,因此這兒的雞肉串燒也比牛肉好吃,但牛肉串的味兒又要濃過雞肉。烤肉串也是很考廚藝的,往往為了烤熟卻令到肉質還韌,所幸這回就沒這毛病,算軟腍。
食咗咁多美食真系好滿足,下次定會再幫襯過。

• 生蠔,三文魚,炭燒