2022-05-12 372 views
囊括米芝蓮推薦嘅30年本地老字號🥸,係北角響噹噹嘅糖水店 - 「福元湯圓」,賣中式同港式傳統糖水,主打當然係湯圓啦!趁嚟北角就一定要試試🦦。現時係堂食嘅外賣店,等餐都見到有唔少人買生湯圓返去煮,買好就去近海嘅公園做街童,試吓佢哋嘅湯圓有幾利害先————————————————👅 鴛鴦湯圓($28/5粒)👉🏻手工湯圓皮軟綿綿,內餡無包裝湯圓咁甜,花生餡係花生碎溝白芝麻,水汪汪嘅芝麻餡未到爆漿,且味道較淡😗。糖薑水只有薑辣味,加返糖甜啲會好味啲,睇嚟期待值太高了👅 糖不甩($28/8粒)👍🏻微甜嘅芝麻花生粉用小袋子分裝,覺得有少少椰子味🥥,糖不甩中間微微按凹,彈牙煙韌,比湯圓更得我心呢————————————————🚩總結:唔錯嘅,經過可以試,未到要專程拜訪嘅水平———————————————— 🌟注意:營業時間下午四時至凌晨一時————————————————📍 福元湯圓地址:北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖.🗺地區:#bem北角📥分類:#bem甜品💰人均消費:#bem_50蚊以下

————————————————
👅 鴛鴦湯圓($28/5粒)

👅 糖不甩($28/8粒)

————————————————
🚩總結:唔錯嘅,經過可以試,未到要專程拜訪嘅水平
🌟注意:營業時間下午四時至凌晨一時
📍 福元湯圓