2021-07-28 139 views
.📍 女人街食飯公司 𝙻𝚊𝚍𝚒𝚎𝚜 𝚂𝚝𝚛𝚎𝚎𝚝 𝚂𝚒𝚔 𝙵𝚊𝚗 𝙲𝚘...香港街頭飲食文化,非大排檔莫屬😋 源於19世紀嘅街頭食肆,至到依家真係買少見少🥺 位於旺角嘅女人街食飯公司,將呢份街頭文化帶入商業大廈😯 令老一輩嘅人重拾記憶,令小朋友年青人體驗正要消失嘅文化😚 雖然搬咗入室內,但仍然能夠保留大排檔獨有嘅風味😍 .⚪️ 黑松露鮮蝦多士 - HK$84 (1件$28, 3件起)✏️ 呢碟係其中一樣必叫嘅小食😋 一嚟到真係好香黑松露味😍 每件蝦多士都有隻開邊大蝦一齊炸🤤 而即叫即炸嘅多士炸到表面好酥脆,入面鬆軟,食落亦都唔會成口油淋淋🤤 每件蝦多士表面都有黑松露,而隔離點嘅沙律醬都撈咗少少黑松露🤤 所以成間多士嘅黑松露味真係幾濃郁😚 我見嗰日差唔多枱枱都有嗌呢碟😍.⚫️ 豉椒炒大蜆 - HK$128✏️ 嚟到呢度見到menu有海鮮,就叫咗呢碟試吓🤤 呢個價錢嚟講份量都幾多,而且蜆嘅size俾我哋想像中大隻🤤 雖然好多人都話海鮮要清蒸先食到個鮮味,不過我覺得豉椒汁同蜆肉絕對夾😍 師傅將大蜆炒得好有鑊氣😋 豉椒汁都調得好惹味,辣得嚟唔會搶咗大蜆嘅鮮味🤤 要值得讚嘅係我哋食晒成蝶都冇食到有沙😛👍

⚫️ 豉椒炒大蜆 - HK$128

✏️ 嚟到呢度見到menu有海鮮,就叫咗呢碟試吓🤤 呢個價錢嚟講份量都幾多,而且蜆嘅size俾我哋想像中大隻🤤 雖然好多人都話海鮮要清蒸先食到個鮮味,不過我覺得豉椒汁同蜆肉絕對夾😍 師傅將大蜆炒得好有鑊氣😋 豉椒汁都調得好惹味,辣得嚟唔會搶咗大蜆嘅鮮味🤤 要值得讚嘅係我哋食晒成蝶都冇食到有沙😛👍🏻

⚪️ 香辣牛柳粒 - HK$128

✏️ 落單嗰陣猶豫咗陣叫咩好,伙計就推薦我哋試吓牛柳粒🤤 我哋就試呢款辣嘅😆 呢碟同樣份量唔細😋 牛柳粒都切得幾大粒,粒粒都肉嫩多汁而且入味,完全冇韌到咬唔到嘅情況🤤 而牛柳粒下面有幾舊切開咗嘅冬菇,同樣好juicy好入味😍 呢碟辣得嚟唔會嗆喉,啲汁配埋白飯一齊食好夾🤤

⚫️ 生炸脆皮鴿皇 (1隻) - HK$98

✏️ 想食啲肉又驚太大份食唔晒,所以就試吓呢度嘅乳鴿🤤 雖然一隻都唔平,不過真係有驚喜😍 乳鴿唔係整定晒,嚟到真係辣手,熱到完全攞唔起🤣 乳鴿比平時見到嘅大隻少少,師傅預先將乳鴿剪開4份,方便我哋食☺️👍🏻 乳鴿皮亦都炸得好脆,唔會太油,而且好多肉😍 雖然有配埋淮鹽同醬料,但我覺得乳鴿好夠味,唔洗點😋

⚪️ 招牌杏汁燉豬肺 (4位用) - HK$148

✏️ 唔知點解,每次食中餐就好想飲湯😆 淨係湯佢哋都有5-6款🤤 今次就試吓佢哋嘅招牌杏汁豬肺湯😆 4位用嘅湯𢳂晒出嚟都有8細碗😍仲有一大碟嘅湯渣,真係好抵飲😍 湯水奶白色,未飲已經聞到好濃郁嘅杏汁味☺️ 第一啖飲落口幾甜,之後豬肉嘅鹹味先慢慢滲出嚟🤤 雖然有豬肺但一啲都唔腥😚 我哋覺得呢個湯幾滋潤,好啱食咗咁多熱氣濃味嘅餸菜之後飲😆

⚫️ 青島啤酒 - HK$28

✏️ 嚟得大排檔,叫支啤酒飲係常識吧😆 啤酒嚟到之後伙計問係咪要兩隻碗,我哋諗,吓飲酒唔係用冰杯㗎咩🤔 之後店員擺低咗隻碗我哋先醒覺,原來呢度係用碗飲酒😂😂 碗入面仲寫住「勝」字,完完全全係飲勝🍻😆
黑松露鮮蝦多士
豉椒炒大蜆
香辣牛柳粒
生炸脆皮鴿皇 (1隻)
招牌杏汁燉豬肺 (4位用)
青島啤酒
2021-07-07
$300 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
黑松露鮮蝦多士
豉椒炒大蜆
香辣牛柳粒
生炸脆皮鴿皇 (1隻)
招牌杏汁燉豬肺 (4位用)
青島啤酒
  • 招牌杏汁燉豬肺
  • 黑松露鮮蝦多士(3件)